czwartek, 29 sierpnia 2013

Le franse Omlete ;)- czyli francuski omlet szczurka z Ratatuj


Źródło: kadr z filmu Ratatuj
Po popisowym daniu głównego bohatera bajki Ratatuj, czas na coś prostszego równie dobrego i pożywnego. Czyli omlet nadziewany warzywami.

Ja postanowiłam zrobić go w wersji ludzkiej, a nie mini ;) tak abyśmy się najedli i mieli energię na cały dzień lub wieczór.

Przepis na francuski omlet z warzywami i kiełbaską:

Źródło: kadr z filmu Ratatuj


Czas przygotowywania: 30 minut; Porcja dla dwóch osób;

Składniki:

- 4 jajka
- Łyżka mleka
- Szczypta soli i pieprzu
- Szczypta sody oczyszczonej
- Przyprawy: bazylia
- Warzywa: albo gotowa mieszanka warzyw lub: 1 papryka, 1 marchewka, 1 cebula, 1 cukinia i co tam jeszcze lubicie :)
- 2 mniejsze kiełbasy (myśliwska, biała itp.)

Sposób przygotowania:

- Kiełbasy kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Warzywa również kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnie. Całość podsmażamy i doprawiamy solą, pieprzem, zioła
- Jajka rozbijamy do miski, dodajemy mleko, szczyptę soli, sody, pieprzu i bazylię. Całość ubijamy ubijaczką, aż się zrobi pianka
- Połowę ciasta rozlewamy na rozgrzaną patelnię o średnicy około 20 cm. Trzeba pilnować, aby omlet się nie przypalił. Szybko obrócić na drugą stronę i chwilkę podsmażyć, aż się zetnie
- Na jedną połowę omletu wykładamy warzywa z kiełbasą i przykrywamy je drugą połową omletu
  


  

                   
                      Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...