poniedziałek, 7 października 2013

Festiwale na świecie w październiku



Strasznie szybko ucieka ten czas, już jest październik, a ja pamiętam sylwester jakby był tydzień temu :p nie wiem czy to znaczy, że tak dobrze się bawiłam, że pamiętam czy za mało wypiłam ;). W każdym razie trochę za szybko biegną te dni… Jesień pełną gębą i do tego mroźna! Mam nadzieje, że poniższe święta troszkę Was rozgrzeją…

Zacznę od symbolu jesieni, czyli od kasztanów. Jeszcze nie tak dawno jedzenie tego było dla mnie dziwne…, ale nadarzyła się okazja skosztowania kasztanów podczas jarmarku Bożonarodzeniowego we Wrocławiu. Smakowały hmm inaczej, były dobre, ale jakoś nie zachwyciły mojego podniebienia. Ponoć smak jest zależny od gatunku kasztana, a najlepsze możemy „spotkać” na Festiwalu Kasztanów w Chorwacji, który odbywa się od 12 października i trwa aż 2 tygodnie. W miejscowości Lovran impreza ta jest organizowana cyklicznie, a miejscowe kasztany są ponoć najlepsze na świecie! Podczas imprezy mamy możliwość skosztowania nie tylko pieczonych kasztanów, ale również krem z kasztanów, tort a nawet lody kasztanowe..:) Oczywiście mają również miejsce koncerty, a nawet zawody sportowe.

Źródło: http://www.come-to-adria.pl/pl/Events/Single/959/19-10-2013-Chorwacja-Kvarner-Opatija-KASZTAN

Jednym z najciekawszych festiwali jest Festiwal Czarnego Masła…. w Jersey (Wielka Brytania 24-26.10.2013r). Wbrew nazwie wcale się nie zajadamy odmianą masła, ale pikantną konfiturą. Sposób jej przygotowania jest równie intrygujący, otóż w specjalnym żeliwnym naczyniu gotujemy jabłka, cydr, cytryny, syrop z melasy, cukier i cynamon. Gotowanie trwa, aż 30h na otwartym ogniu i niestety trzeba cały czas mieszać, aby nie przywarła do dna. Trzeba się troszkę poświęcić, ale ponoć warto!  
 
http://www.jersey.com/ImageResizer.ashx?Path=/EventImages/e3ee1bb2-5fe2-4f8f-b0f2-2c917a94ae7c.png&width=220
Źródło: http://www.jersey.com/ImageResizer.ashx?Path=/EventImages/e3ee1bb2-5fe2-4f8f-b0f2-2c917a94ae7c.png&width=220

Na koniec przenosimy się do ciepłych zakątków Włoch, a dokładnie Vigasio na Festiwal Polenty, który jest od 17 października do 10 listopada. Jest okazja skosztowania wielu potraw, nie tylko polenty, takie jak gnocchi, lasagne itp. Poza tym odbywa się wówczas mnóstwo koncertów, także na pewno warto tam być, choćby ze względu na klimat i muśnięcie słoneczka, którego u nas tak mało ostatnio
:)
Źródło: http://joobili.com/polenta_festival_vigasio_13684/

Zapraszam do wcześniejszych części festiwali:
- sierpień
- sierpień cz.2
- sierpień cz.3
- wrzesień
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...