piątek, 17 stycznia 2014

Babka cytrynowa



Źródło: kadr z serialu GnW s.3 odc.5

Coś słodkiego, coś mniejszego…. Czyli kolejna propozycja z Gotowych na Wszystko. W każdym odcinku na samym początku jest taka przedmowa. Tym razem w jednej z nich była mowa o tym, jak czasami potrafimy być perfidnie wredni….

Czasami, komuś kogo nie lubimy, a nawet  miłej osobie dla zasady robimy coś na złość.  Pewnie powody są różne. Bardziej lub mniej uzasadnione. „Nie chcąc” zrzucimy czyjąś rzecz i ją uszkodzimy (np. Monica -z serialu Przyjaciele - zrobiła tak Rachel, kiedy to przyniosła do domu lampę, która nie pasowała do poukładanego wnętrza Moniki) albo umówiliśmy się z koleżanką, która jest na diecie. Oczywiście nie może ona wyglądać lepiej niż my, wiemy, że ma słabą wolę więc tego dnia całkiem przypadkiem pieczemy ciasto. Oczywiście dietetyczne…. z trzema szklankami cukru ;) Tak też było i w tym przypadku. Ciasto z Gotowych na wszystko zostało upieczone z szyderczym uśmieszkiem na twarzy jednej sąsiadki dla swojej koleżanki….

Moja propozycja babki jest jednak mniej kaloryczna i zrobiona z czystej przyjemności :) nie mam zwyczaju robienia komuś na złość, bo szkoda energii i czasu na takie zagrywki :)

Przepis na babkę cytrynową:

Forma: typowa do babki z dziurką; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: około 1h;

Składniki:

- 4/5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki cukru
- 200g masła
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Sok wyciśnięty z 1 cytryny
- Starta skórka z jednej cytryny
- 2 krople ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka cukru waniliowego
- Cukier puder

Sposób przygotowania:

- W miseczce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia. Masło roztopić w garnuszku. Cytrynę zetrzeć i wycisnąć z niej sok
- W dużej misce miksujemy jajka z cukrem i cukrem waniliowym dodajemy mieszankę mączną, dalej miksujemy. Dodajemy ciepłe masło, miksujemy, dodajemy sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Ciągle miksujemy, a na koniec dodajemy startą skórkę z cytryny i miksujemy na wolniejszych obrotach
- Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Formę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą. Nadmiar bułki wyrzucić. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy około 1 godziny


SMACZNEGO! :)



 



   Babeczka wychodzi delikatna, mokra i na prawdę bardzo smaczna. Zniknęła jeszcze tego samego dnia ;)



4 komentarze:

  1. Kasiu,Twoja babka cytrynowa wygląda bardzo apetycznie,piękny kolor po upieczeniu,na pewno niebawem wypróbuję przepis, bardzo lubię do kawy zjeść ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) smakowała równie dobrze jak wyglądała ;)

      Usuń
  2. A ja wlasnie biore sie za pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...