czwartek, 9 stycznia 2014

Chleb kukurydziany



Źródło: kadr z filmu Zielona Mila

Zielona Mila za każdym razem wyciska łzy, więc zamiast obejrzeć jakąś komedię to głupia zafundowałam sobie taki nostalgiczny klimat podczas świąt… hehe. Chociaż z drugiej strony, film przypomniał mi o popularnym amerykańskim chlebie kukurydzianym.

Więzień- John Coffey, został skazany na karę śmierci za zamordowanie i zgwałcenie dwóch, małych dziewczynek. Jednakże Coffey, który jest ogromny posturą, zachowuje się bardzo spokojnie, wręcz jest wystraszony. W wiezieniu zaczynają się dziać niesamowite „cuda” z udziałem czarnoskórego Johna Coffey. Strażnik Paul Edgecombe (Tom Hanks) powoli zaczyna wątpić w Jego winnę, dostrzegając niesamowitą moc Johna. Kiedy sam zostaje wyleczony, w podzięce żona Paula przesyła więźniowi chleb kukurydziany….

Źródło: kadr z filmu Zielona Mila


MOJA OCENA FILMU:  10/10

Film owszem jest wzruszający, ale również jest w wielu momentach zabawny. Oglądałam go wiele razy i jest to jeden z tych filmów, które się nie nudzą.

Przepis na chleb kukurydziany:

Forma: keksówka dł. 25cm; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: 1h;

Składniki:

- 3 jajka
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70g masła
- 2/3 szklanki mleka
- Mały jogurt naturalny (170-180g)
- 1,5 łyżeczki cukru
- Opcjonalnie pół łyżeczki kurkumy (dla uzyskania intensywniejszego koloru)

Sposób przygotowania:

- Rozdzielamy żółtka od białek oraz rozpuszczamy masło w rondelku.  Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę
- W misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, kurkumę oraz cukier. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy całość. Wystudzone masło dodajemy do miski ciągle miksując. Wlewamy mleko oraz dodajemy jogurt i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej masy
- Ubite białka dodajemy do masy łyżka po łyżce, delikatnie łącząc w całość. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę do formy i pieczemy około godziny (do suchego patyczka). Przez ostatnie 25 minut pieczenia można dać na termo obieg i zmniejszyć temperaturę do 170 stopni


Chlebek świetnie smakuje z białym serkiem lub pastą pomidorową. Równie dobrze smakuje na słodko z dżemem lub serkiem waniliowym.


 




                   Smacznego!! :)
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...