sobota, 11 stycznia 2014

Francuskie croissanty


Źródło: kadr z filmu Pan i Pani Kiler
Film Pan i Pani Kiler to trochę biedniejsza wersja Pana i Pani Smith, niestety. Pomimo dobrej obsady jak Ashton Kutcher oraz Katherine Heigl, akcje i sceny nie powalają na kolana. Tematyka filmu jest dla Was na pewno znana, być może nawet przewidywalna.
Piękna Jen podczas urlopu wdaje się w romans z przystojnym Spencerem. Przelotne zauroczenie szybko przeradza się w stały związek. Okazuje się, że ukochany dla miłości rzucił pracę płatnego zabójcy, co nie do końca podoba się jego przełożonym i kolegom po fachu. Wyznaczają innych kilerów w celu wyeliminowania pary. Przerażona Jen odkrywa prawdę i ma dwa wyjścia: uciekać lub zaakceptować ukochanego i stanąć razem do walki….
Oczywiście film ma swoje plusy, momentami jest bardzo zabawny, ładne pejzaże, ekstra bondowskie gadżety i dobra obsada, która ze sobą świetnie współpracuje. Z drugiej strony człowiek spodziewa się świeżego oddechu i przedstawienia tematu z innej perspektywy. Osobiście polecam do obejrzenia w wolnej chwili, jak nie będziecie mieć lepszej komedii pod ręką:)

MOJA OCENA FILMU: 6,4/10

W jednej ze scen prezentuje się nam okazale zastawiony stolik. Na dzisiaj wybrałam sobie z niego francuskie rogaliki- croissanty (leżą sobie tak samotnie w prawym dolnym rogu). 

Przepis na francuskie croissanty:

Ilość: 7 rogalików; Temperatura: 200 stopni;

Składniki:

- 130g masła (temperatury pokojowej)
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka suchych drożdży
- ¼ szklanki wody (temperatury pokojowej)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka soli
- Pół szklanki mleka (temperatury pokojowej)
- 1 jajko
- 2 krople ekstraktu z wanilii
- 30g posiekanej czekolady

Sposób przygotowania:

- W szklance rozpuścić drożdże w wodzie i odstawić na bok. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy cukier, mleko, sól oraz rozczyn drożdżowy. Należy wymieszać składniki łyżką, następnie ugniatać dłońmi na stolnicy podsypanej mąką. Staramy się wyrabiać jak najszybciej, około 5 minut. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie wkładamy ciasto na pół godziny do lodówki 
- Rozwałkowujemy ciasto na blacie podsypanym mąką na kształt prostokąta (około 20cm x 30 cm, grubość 1 cm). Kostkę masła trochę rozpłaszczyć na kształt prostokąta  i położyć w dolnej części ciasta.

 

- Górną część zawinąć do połowy, następnie część z masłem zwinąć do górnej. Zlepić brzegi. Ponownie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości 1 cm, tym razem 2 razy dłuższy niż poprzednio. 


Powtórzyć składanie ciasta 


i schłodzić w lodówce na 15 minut. Ponownie ciasto trzeba rozwałkować na prostokąt, złożyć jak poprzednio, zawinąć ciasto obsypane mąką w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny 
- Ciasto rozwałkować na długi prostokąt o grubości 0,5cm. Nożem przyciąć równo boki (z tych resztek ciasta robimy 7 rogalika),


 przekroić ciasto na 3 części, a następnie na trójkąty.

 

Na rogaliki można położyć posiekaną lub roztopioną czekoladę. 


Zwijamy ciasto w rogale od podstawy w kierunku wierzchołka.


Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem i układamy rogaliki w odstępach 5 cm i formujemy rogaliki na kształt księżyca. Jajko roztrzepujemy, dodajemy ekstrakt z wanilii i smarujemy nim rogaliki. 


Zostawiamy je w temperaturze pokojowej na 1,5h 
- Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni, rogaliki ponownie smarujemy jajkiem i pieczemy około 15 minut, do momentu uzyskania złotego koloru

SMACZNEGO ! :)



 
                Idealne na śniadanie!

Świetnie smakują na drugi, a nawet na trzeci dzień, ale rozpływające się w ustach są od razu po wyjęciu z piekarnika...mmm mniam!


 


4 komentarze:

  1. Wspaniałe!!!! Ślinka mi cieknie na sam widok.... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Naprawdę nie są trudne w wykonaniu tylko czasochłonne. Jednakże są tego warte!! Smakują ekstra :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Robiłam dzisiaj, na początku ciasto się nie było "ciastem" :) tzn. było zbyt lejące by je ugniatać wiec musiałam dodać więcej mąki. Wyszły badzo dobre. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! :) Cieszę się, że wyszły bardzo dobre :) innej opcji nie ma ;) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...