środa, 12 listopada 2014

Żeberka jagnięce


Oj ciężko, ciężko znaleźć dobre mięso.. W końcu gdzieś udało mi się dorwać dobre żeberka i przygotować soczyste i chrupiące mięso. Autorki książki stwierdziły, że danie nadaje się na uroczysty obiad… no cóż jeżeli jedzenie łapami żeberek może być odbierane jako kultura pełną gębą to jasne;) Jak dla mnie danie pasuje do luźnej atmosfery z przyjaciółmi, przy dobrym piwku i dużą dawką dystansu do jedzenia rączkami ;)

Przepis na żeberka jagnięce:

Temperatura: 250 stopni; Czas pieczenia: 20-30 minut; Porcja dla trzech osób;

Składniki:

- ok. 750g żeberek jagnięcych (ok. 12 porcji)
- Sól i mielony czarny pieprz
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki suszonej pietruszki
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 1 szklanka okruchów świeżego chleba
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka mąki
- ¼ octu z czerwonego wina
- Mięta do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

- Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Żeberka przyprawiamy solą oraz pieprzem a następnie podsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni (około 4 minuty)
- W miseczce łączymy ze sobą pietruszkę, tymianek, okruchy chleba i zalewamy wszystko oliwą
- Żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego mięsną stroną do góry. W osobnej misce łączymy mąkę z octem. Maczamy w tym każdy kawałek mięsa, następnie panierujemy w okruchach chleba
- Żeberka pieczemy około 20-30 minut (temperatura wnętrza powinna wynosić 60 stopni)
- Jeżeli lubisz żeberka bardzo chrupiące to ostatnie 2 minuty piecz na grillu

 SMACZNEGO! :) 


Źródło przepisu: książka "Uczta Lodu i Ognia"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...