czwartek, 20 lutego 2014

Piwo Kremowe – Butterbeer


Źródło: kadr z filmy HP i Książę Półkrwi
Pewnie wszystkim znane jest magiczne piwo z Harrego Pottera, które o dziwo mogą pić już 13-latkowie. Spokojna głowa, ilość alkoholu jest nie wielka. Nie da się nim upić, no chyba, że jesteś skrzatem ;)
Piwo kremowe podawane było w słynnym pubie pod Trzema Miotłami, gdzie nasza trójka przyjaciół chętnie tam wpadała. Można było je zamówić na ciepło lub na  zimno i ewidentnie wprawiało w dobry nastrój. 

W szóstej części przygód czarodzieja, czyli „Książę Półkrwi”, Harry stara się wykonać zadanie od Dumbledora i zaprzyjaźnić się z profesorem Slughornem. „Przypadkiem” weszli do wspomnianego baru, gdzie nauczyciel również tam przybywał. Widzimy dokładnie, jak Butterbeer wygląda. Na pewno jest z pianką, bo biednej Hermionie został przysłowiowy wąs z piany pod nosem. Tak poza tym, to  nie rozumiem jej oburzenia i zawstydzenia przed Ronem głupią pianą … trochę przesadzili, ale nie ważne :)
Źródło: kadr z filmu HP i Książę Półkrwi


Przepis na Piwo Kremowe, czyli Butterbeer:

Czas przygotowania: 15 minut; Wersja: alkoholowa/bezalkoholowa; Porcja: dla dwóch osób; 

Składniki:

- ¾ szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki wody
- 200g śmietany kremówki 36%
- Pół płaskiej łyżeczki soli
- 4 łyżki masła
- 1 1/3 szklanki wody gazowanej
- 2-3 kieliszki wódki lub innego alkoholu

Sposób przygotowania:

- W rondelku podgrzewamy wodę z cukrem energicznie mieszając. Właściwie cały czas musimy wszystko mieszać. Po dłuższym podgrzewaniu i zagotowaniu, zdejmujemy z palnika. Dodajemy masło i łączymy całość. Dodajemy trochę ponad 1/3 śmietany i dalej mieszamy. Dolewamy powoli wodę cały czas szybko mieszając, aby cukier nam się nie skrystalizował pod wpływem zimnej wody
- Dajemy na mały palnik, podgrzewamy ciągle mieszając, powstaje delikatna pianka. Kosztujemy, jeżeli uważamy, że jest za słodkie (choć takie powinno być) to dolewamy wodę
- Do całości dolewamy alkohol (można pozostawić wersję bezalkoholową), ponownie mieszamy i zdejmujemy z ognia
- Pozostałą część śmietanki ubijamy na sztywną pianę
- Piwo przelewamy do dwóch kufli i na wierzch układamy ubitą pianę



Jak już wcześniej wspomniałam Piwo Kremowe można pić na ciepło lub na zimno, kwestia gustu. Ostrzegam, że jest słodkie, delikatne z lekką nutą alkoholu :) Te dodatki, wręcz gwarantują dobry nastrój :D 

 SMACZNEGO! ;)

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...