niedziela, 23 listopada 2014

Średniowieczny Crème Bastard



Do mnie ten deser nie przemówił. Nic nadzwyczajnego jeżeli chodzi o krem, smakuje mlecznie :) Sami się przekonajcie :)

Przepis na średniowieczny Crème Bastard:

Czas przygotowania: 15 minut; Porcja dla 4 osób;

Autorki piszą, że ten sos śmietanowy jest uzależniający…. 

Składniki:

- 2 szklanki świeżych borówek
- Białko z 2 jajek, lekko ubite
- 1 szklanka plus 2 łyżeczki mleka lub śmietany
- 2 łyżki miodu
- Szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

- Borówki należy umyć i mrozić płasko rozłożone (np. na talerzu lub na blasze)
- W rondelku mieszamy mleku z białkami i doprowadzamy całość do wrzenia (cały czas mieszamy). Zostawiamy na małym ogniu na ok. 5 minut,  dodajemy sól i miód. Dalej gotujemy przez około 2 minuty
- Crème przelewamy przez sitko i dodajemy resztę mleka i cukier. Sos przelewamy do sosjerki i odstawiamy do lodówki. Schłodzony powinien zgęstnieć
- Gotowym Crèmem Bastard polewamy nasze zmrożone borówki

 
P.s. ja również użyłam mleka i sos wydaje mi się za wodnisty. Proponowałabym spróbować zrobić sos ze śmietany.

Źródło przepisu: książka "Uczta Lodu i Ognia", str.54-55

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...