niedziela, 16 czerwca 2013

Apple Pie z American Pie



Nie znam osoby, która nie oglądałaby American Pie część pierwszą :). Wiele razy z tego film przytaczane są cytaty lub śmieszne scenki w gronie znajomych. Główny bohater Jim, miał biedaczysko wiele wpadek, ale jedna z nich jest szczególna - ze słynnym plackiem jabłkowym…. Jest ona nie do zapomnienia ;)



Źródło: youtube.com
P.s. Oby placek z mojego przepisu poniżej nie wywołał takich emocji u Was w domu ;)    jedynie smakowy zachwyt :)

Przepis na Apple Pie, czyli szarlotkę:


Forma: tortownica 22cm; temperatura: 175 stopni; Czas pieczenia: 50-60 minut


Składniki:


 Ciasto:
- 2¾ szklanki mąki pszennej tortowej
- 220g zimnego masła [ja używam Palmy z Murzynkiem ;)]
- 3 żółtka i jedno całe jajko
- 3/4  szklanki drobnego cukru [ewentualnie 1¼ szklanki cukru pudru]
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masa, czyli jabłka:
- 1kg jabłek/ 7 średnich [ jeżeli lubicie więcej jabłek w cieście to 1,5kg/9-10 jabłek]
- 6 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
- około dwóch płaskich łyżek cynamonu

Pianka z białek:
- białko z 3 jajek i ¼ szklanki cukru

Sposób przygotowania:
 
- Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy oraz masło wcześniej posiekane na kawałki. Następnie dodać żółtka i całe jajko. Zagnieść porządnie ciasto. Podzielić je na dwie części, każdą zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
- Jabłka obrać i pokroić w małe kostki. Wrzucić na patelnię, dodać cukier i cukier waniliowy oraz cynamon. Podsmażyć kilka minut, aby trochę zmiękły, ale się nie rozpadły.
- Pierwszą połówkę ciasta wyłożyć ręcznie do formy, tak aby brzegi ciasta były na jakieś 2,5cm wysokości. Formę włożyć do lodówki. Następnie ubijamy białka z trzech jaj na sztywną i jednolitą pianę i stopniowo dodajemy cukier ciągle ubijając. Nagrzać piekarnik na 175 stopni. Wyjąć formę z lodówki, wyłożyć ją jabłkami (1) oraz przykryć je ubitą pianą.


(1)

- Wyjąć drugą część ciasta z lodówki, odrywać mniejsze części i rozwałkować każdy do pożądanej szerokości i długości lub od razu całe ciasto rozwałkować, a następnie ciąć paski (uwaga! Ciasto może przywierać do wałka, także obficie posypać stolnicę mąką). Paseczki z ciasta układać w kratę (2) i włożyć ciasto do piekarnika.
  
(2)

- Piec 50-60 minut w zależności od rodzaju piekarnika. Jeżeli wierzch ciasta będzie się za bardzo rumienił to można przykryć je kawałkiem foli aluminiowej lub papierem do pieczenia.
- Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, ale nie koniecznie i można zacząć „konsumować” ;)


     


                     Smacznego!




2 komentarze:

  1. Kasia, to ciasto wygląda tak apetycznie, że już cieknie mi ślinka ;] dziś piekę! ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) też coś nabieram na nie ochoty, jak na nie patrzę :) chyba upiekę dzisiaj :D Pozdrawiam i podziel się opinią jak Ci wyszło :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...