Źródło: kadr z filmu Cast Away |
Oglądając
film Cast Away z Tomem
Hanksem w roli głównej nie mogłam przestać rozmyślać o tym filmie przez cały kolejny dzień
i noc. Otóż film opowiada o Chucku (Tom Hanks), specjaliście pracujący w firmie
kurierskiej FedEx, który całe swoje życie
podporządkowuje piknięciu pagera… Czas dla niego jest ważny i terminowość dostarczanych
przesyłek do klienta. Praca wymaga od
niego ciągłego podróżowania i rozstawania się z rodziną, a przede wszystkim z narzeczoną
Kelly (Helen Hunt)
Pewnego dnia podczas podróży dochodzi to katastrofy
lotniczej i nasz bohater trafia na bezludną wyspę, gdzie musi zmagać się z
trudnościami przetrwania bez żadnych środków i narzędzi do życia… Jedyna myśl,
jaka go motywuje do walki i do powrotu do świata ludzi jest jego ukochana. Bohater
przechodzi różne stany emocjonalne, psychiczne i fizyczne. Film w pełni oddaje
sytuacje, w której mogłaby się znaleźć nie jedna osoba. Oglądają ten film po raz pierwszy [ byłam wtedy o wieleee młodsza ;)] bardzo go
przeżywałam i zastanawiałam się co ja bym zrobiła, gdybym znalazła się
w podobnej sytuacji. Czy poddałabym się, czy walczyła? A Wy jakbyście się odnieśli do takiej wizji?
MOJA OCENA FILMU: 8,5/10
Źródło: kadr z filmu Cast Away |
Wracając jednak do wątku kulinarnego ;) to na początku filmu pojawia się wielka, świąteczna uczta i
między innymi bohaterowie zajadają się kandyzowanymi ziemniakami. Wtedy nie za
bardzo kumałam co to znaczy ;) słowo kandyzowane :D Ale, że już duża jestem to
i wiedza większa ;)
Źródło: kadr z filmu Cast Away |
Przepis na kandyzowane bataty:
Forma: naczynie żaroodporne; Temperatura: 250 stopni; Czas pieczenia: 30 minut;
Porcja dla dwóch osób;
Składniki:
- 3 średnie bataty
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki masła
- cynamon (niekoniecznie)
Sposób przygotowania:
Forma: naczynie żaroodporne; Temperatura: 250 stopni; Czas pieczenia: 30 minut;
Porcja dla dwóch osób;
Składniki:
- 3 średnie bataty
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki masła
- cynamon (niekoniecznie)
Sposób przygotowania:
- Bataty obrać i w całości podgotować w wodzie, aby troszkę zmiękły (około 15
minut). Następnie ostudzić, pokroić w grubsze talarki lub łódeczki. Nagrzać
piekarnik na 250 stopni, troszkę naoliwić naczynie żaroodporne i wyłożyć je
ziemniakami. Do garnuszka wlać wodę, dodać cukier i podgotować całość około 3-4
minuty mieszając. Dodać masło i całość podgotować do rozpuszczenia się
tłuszczu. Gotowym syropem zalać ziemniaki i włożyć do piekarnika. Piec, aż się
zarumienią.
- Bataty wyjdą na słodko, ale to nie przeszkadza w połączeniu z innym daniem. Wręcz kombinacja smaków jest ciekawa, smaczna i pobudza nasze kubki smakowe. Ja bataty podałam z sosem pieczarkowym i piersią z kurczaka.
- Bataty wyjdą na słodko, ale to nie przeszkadza w połączeniu z innym daniem. Wręcz kombinacja smaków jest ciekawa, smaczna i pobudza nasze kubki smakowe. Ja bataty podałam z sosem pieczarkowym i piersią z kurczaka.
Ps.
Zauważyłam, że w niektórych rejonach Ameryki, kandyzowane ziemniaki przykrywa
się jeszcze ubitą pianą z jajek z cynamonem i zapieka się całość w piekarniku.
Ja nie chciałam przesadzać i zrobiłam w lżejszej wersji ;)
Przepis na sos pieczarkowy:
Składniki:
- 1 mała cebula
- 30 dag pieczarek
- 0,5l bulionu grzybowego
- śmietana 12%
- dwie mniejsze piersi z kurczaka
- maga
- przyprawy (bazylia, oregano, pieprz, sól)
Sposób przygotowania:
Składniki:
- 1 mała cebula
- 30 dag pieczarek
- 0,5l bulionu grzybowego
- śmietana 12%
- dwie mniejsze piersi z kurczaka
- maga
- przyprawy (bazylia, oregano, pieprz, sól)
Sposób przygotowania:
-
Obrać cebulkę i pokroić w malutką kosteczkę, lekko podsmażyć na patelni.
Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i dorzucić do cebulki. Całość krótko
podsmażyć, tak aby pieczarki trochę zmiękły i puściły wodę
- Zagotować wodę, wrzucić kostkę grzybową i rozpuścić. Dodać pokrojone na paseczki piersi z kurczaka i gotować przez jakieś 15-20 minut, aż mięso nie będzie surowe. Dodać do bulionu z mięsem cebulę z pieczarkami, całość wymieszać i gotować na wolnym ogniu
- Śmietanę rozrobić dodając do niej po łyżce ciepłego bulionu, aż będzie płynna. Następnie powoli dolewać śmietanę przez sitko do całego bulionu, ciągle go mieszając, aby się śmietana nie ścięła. Gotować całość jeszcze z 15-20 minut. Jeżeli sos nie jest tak gęsty jak oczekujecie to można rozrobić osobno w szklance mąkę z bulionem i takim samym sposobem dodawać jak śmietanę. Pod koniec dodać zioła, pieprz i sól (doprawić do smaku).
- Zagotować wodę, wrzucić kostkę grzybową i rozpuścić. Dodać pokrojone na paseczki piersi z kurczaka i gotować przez jakieś 15-20 minut, aż mięso nie będzie surowe. Dodać do bulionu z mięsem cebulę z pieczarkami, całość wymieszać i gotować na wolnym ogniu
- Śmietanę rozrobić dodając do niej po łyżce ciepłego bulionu, aż będzie płynna. Następnie powoli dolewać śmietanę przez sitko do całego bulionu, ciągle go mieszając, aby się śmietana nie ścięła. Gotować całość jeszcze z 15-20 minut. Jeżeli sos nie jest tak gęsty jak oczekujecie to można rozrobić osobno w szklance mąkę z bulionem i takim samym sposobem dodawać jak śmietanę. Pod koniec dodać zioła, pieprz i sól (doprawić do smaku).
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz