piątek, 21 czerwca 2013

Kandyzowane bataty z Cast Away, Poza światem

Źródło: kadr z filmu Cast Away
Oglądając film Cast Away z Tomem Hanksem w roli głównej nie mogłam przestać rozmyślać o tym filmie przez cały kolejny dzień i noc. Otóż film opowiada o Chucku (Tom Hanks), specjaliście pracujący w firmie kurierskiej FedEx, który całe swoje życie podporządkowuje piknięciu pagera… Czas dla niego jest ważny i terminowość dostarczanych przesyłek do klienta. Praca wymaga od niego ciągłego podróżowania i rozstawania się z rodziną, a przede wszystkim z narzeczoną Kelly (Helen Hunt)


Pewnego dnia podczas podróży dochodzi to katastrofy lotniczej i nasz bohater trafia na bezludną wyspę, gdzie musi zmagać się z trudnościami przetrwania bez żadnych środków i narzędzi do życia… Jedyna myśl, jaka go motywuje do walki i do powrotu do świata ludzi jest jego ukochana. Bohater przechodzi różne stany emocjonalne, psychiczne i fizyczne. Film w pełni oddaje sytuacje, w której mogłaby się znaleźć nie jedna osoba. Oglądają ten film po raz pierwszy [ byłam wtedy o wieleee młodsza ;)] bardzo go przeżywałam i zastanawiałam się co ja bym zrobiła, gdybym znalazła się w podobnej sytuacji. Czy poddałabym się, czy walczyła? A Wy jakbyście się odnieśli do takiej wizji?

MOJA OCENA FILMU: 8,5/10
Źródło: kadr z filmu Cast Away

Wracając jednak do wątku kulinarnego ;) to na początku filmu pojawia się wielka, świąteczna uczta i między innymi bohaterowie zajadają się kandyzowanymi ziemniakami. Wtedy nie za bardzo kumałam co to znaczy ;) słowo kandyzowane :D Ale, że już duża jestem to i wiedza większa ;)


Źródło: kadr z filmu Cast Away

Przepis na kandyzowane bataty:

Forma: naczynie żaroodporne; Temperatura: 250 stopni; Czas pieczenia: 30 minut;

Porcja dla dwóch osób;


Składniki:


- 3 średnie bataty
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki masła
- cynamon (niekoniecznie)


Sposób przygotowania:

- Bataty obrać i w całości podgotować w wodzie, aby troszkę zmiękły (około 15 minut). Następnie ostudzić, pokroić w grubsze talarki lub łódeczki. Nagrzać piekarnik na 250 stopni, troszkę naoliwić naczynie żaroodporne i wyłożyć je ziemniakami. Do garnuszka wlać wodę, dodać cukier i podgotować całość około 3-4 minuty mieszając. Dodać masło i całość podgotować do rozpuszczenia się tłuszczu. Gotowym syropem zalać ziemniaki i włożyć do piekarnika. Piec, aż się zarumienią.
- Bataty wyjdą na słodko, ale to nie przeszkadza w połączeniu z innym daniem. Wręcz kombinacja smaków jest ciekawa, smaczna i pobudza nasze kubki smakowe. Ja bataty podałam z sosem pieczarkowym i piersią z kurczaka.
Ps. Zauważyłam, że w niektórych rejonach Ameryki, kandyzowane ziemniaki przykrywa się jeszcze ubitą pianą z jajek z cynamonem i zapieka się całość w piekarniku. Ja nie chciałam przesadzać i zrobiłam w lżejszej wersji ;)



Przepis na sos pieczarkowy:

Składniki:


- 1 mała cebula
- 30 dag pieczarek
- 0,5l bulionu grzybowego
- śmietana 12%
- dwie mniejsze piersi z kurczaka
- maga
- przyprawy (bazylia, oregano, pieprz, sól)


Sposób przygotowania:


- Obrać cebulkę i pokroić w malutką kosteczkę, lekko podsmażyć na patelni. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i dorzucić do cebulki. Całość krótko podsmażyć, tak aby pieczarki trochę zmiękły i puściły wodę
- Zagotować wodę, wrzucić kostkę grzybową i rozpuścić. Dodać pokrojone na paseczki piersi z kurczaka i gotować przez jakieś 15-20 minut, aż mięso nie będzie surowe. Dodać do bulionu z mięsem cebulę z pieczarkami, całość wymieszać i gotować na wolnym ogniu
- Śmietanę rozrobić dodając do niej po łyżce ciepłego bulionu, aż będzie płynna. Następnie powoli dolewać śmietanę przez sitko do całego bulionu, ciągle go mieszając, aby się śmietana nie ścięła. Gotować całość jeszcze z 15-20 minut. Jeżeli sos nie jest tak gęsty jak oczekujecie to można rozrobić osobno w szklance mąkę z bulionem i takim samym sposobem dodawać jak śmietanę. Pod koniec dodać zioła, pieprz i sól (doprawić do smaku).






                         Smacznego !








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...