Po
popisowym daniu głównego bohatera bajki Ratatuj, czas na coś prostszego równie
dobrego i pożywnego. Czyli omlet nadziewany warzywami.
Ja
postanowiłam zrobić go w wersji ludzkiej, a nie mini ;) tak abyśmy się najedli
i mieli energię na cały dzień lub wieczór.
Przepis
na francuski omlet z warzywami i kiełbaską:
Źródło: kadr z filmu Ratatuj |
Czas
przygotowywania: 30 minut; Porcja dla dwóch osób;
Składniki:
- 4
jajka
- Łyżka mleka
- Szczypta soli i pieprzu
- Szczypta sody oczyszczonej
- Przyprawy: bazylia
- Warzywa: albo gotowa mieszanka warzyw lub: 1 papryka, 1 marchewka, 1 cebula, 1 cukinia i co tam jeszcze lubicie :)
- 2 mniejsze kiełbasy (myśliwska, biała itp.)
- Łyżka mleka
- Szczypta soli i pieprzu
- Szczypta sody oczyszczonej
- Przyprawy: bazylia
- Warzywa: albo gotowa mieszanka warzyw lub: 1 papryka, 1 marchewka, 1 cebula, 1 cukinia i co tam jeszcze lubicie :)
- 2 mniejsze kiełbasy (myśliwska, biała itp.)
Sposób
przygotowania:
- Kiełbasy kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Warzywa również kroimy na
mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnie. Całość podsmażamy i doprawiamy solą,
pieprzem, zioła
- Jajka rozbijamy do miski, dodajemy mleko, szczyptę soli, sody, pieprzu i
bazylię. Całość ubijamy ubijaczką, aż się zrobi pianka
- Połowę ciasta rozlewamy na rozgrzaną patelnię o średnicy około 20 cm. Trzeba
pilnować, aby omlet się nie przypalił. Szybko obrócić na drugą stronę i chwilkę
podsmażyć, aż się zetnie
- Na jedną połowę omletu wykładamy warzywa z kiełbasą i przykrywamy je drugą połową omletu
- Na jedną połowę omletu wykładamy warzywa z kiełbasą i przykrywamy je drugą połową omletu
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz