czwartek, 22 sierpnia 2013

Ratatouille Remy’ego


Źródło: kadr z filmu Ratatuj
Film animowany wytwórni Pixara „Ratatuj” po raz kolejny miło zaskoczył widzów. Przy tej bajce nie tylko można się pośmiać, ale doszukać się głębszego sensu. Otóż dość specyficzny, główny bohater uświadamia nam, że jak czegoś się bardzo pragnie, masz marzenia i chcesz robić to co kochasz,  to uda Cię się to osiągnąć. Wystarczy dążyć do tego z całych sił, nie poddawać się, pozytywnie się nastawić, a troszkę szczęścia na pewno nie zaszkodzi….


Marzeniem bohatera o imieniu Remy jest zostanie kucharzem. Wszystko pięknie: talent ma, wyczucie smaku ma, ale jest tylko jedno ALE….. jest szczurem :) Jakby to był nie mały problem, to jeszcze rodzina Remy’ego jest przeciwna jego pomysłom i wręcz utrudnia mu drogę do sukcesu. Pewnego razu los się do niego uśmiecha i przypadkiem trafia pod kanały jednej z paryskich, ekskluzywnych restauracji. Od tego momentu zaczyna się Jego walka o marzenia.
Film nie wątpliwie jest bogaty pod względem kulinarnym, ale trzeba też dodać, że ze smakiem jest to pokazane.

MOJA OCENA FILMU: 8/10

Przepis na ratatouille:

Forma: Naczynie żaroodporne; Temperatura: 200 stopni; Czas pieczenia: 40-50 minut.

Składniki:

- 1 duży bakłażan
- 2 cukinie
- 1 duża cebula
- 2 duże pomidory
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka pomidorów
- Oliwa z oliwek
- Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
- Świeże zioła: bazylia, oregano

Sposób przygotowania:

- Paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać puszkę pomidorów i gotować przez 15-20 minut, aż sos zgęstnieje- przyprawić do smaku. Cukinię, bakłażan, cebulę i pomidory pokroić w plastry
- Naczynie wysmarować oliwą i wyłożyć dno sosem pomidorowym. Następnie układać po kolei plaster bakłażana, pomidora, cukinii, cebuli i tak dalej do skończenia składników. 



Wszystko posolić i przyprawić ziołami prowansalskimi. Skropić z wierzchu oliwą z oliwek, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 45-50 minut, aż warzywa zmiękną. Gotowe podawać ze świeżymi ziołami

    Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...