Film
animowany wytwórni Pixara „Ratatuj” po raz kolejny miło zaskoczył widzów. Przy
tej bajce nie tylko można się pośmiać, ale doszukać się głębszego sensu. Otóż
dość specyficzny, główny bohater uświadamia nam, że jak czegoś się bardzo
pragnie, masz marzenia i chcesz robić to co kochasz, to uda Cię się to osiągnąć. Wystarczy dążyć
do tego z całych sił, nie poddawać się, pozytywnie się nastawić, a troszkę
szczęścia na pewno nie zaszkodzi….
Marzeniem
bohatera o imieniu Remy jest zostanie kucharzem. Wszystko pięknie: talent ma,
wyczucie smaku ma, ale jest tylko jedno ALE….. jest szczurem :) Jakby to był
nie mały problem, to jeszcze rodzina Remy’ego jest przeciwna jego pomysłom i
wręcz utrudnia mu drogę do sukcesu. Pewnego razu los się do niego uśmiecha i
przypadkiem trafia pod kanały jednej z paryskich, ekskluzywnych restauracji. Od
tego momentu zaczyna się Jego walka o marzenia.
Film
nie wątpliwie jest bogaty pod względem kulinarnym, ale trzeba też dodać, że ze
smakiem jest to pokazane.
MOJA OCENA FILMU: 8/10
Przepis
na ratatouille:
Forma: Naczynie żaroodporne; Temperatura: 200 stopni; Czas pieczenia: 40-50 minut.
Składniki:
- 1
duży bakłażan
- 2 cukinie
- 1 duża cebula
- 2 duże pomidory
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka pomidorów
- Oliwa z oliwek
- Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
- Świeże zioła: bazylia, oregano
- 2 cukinie
- 1 duża cebula
- 2 duże pomidory
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka pomidorów
- Oliwa z oliwek
- Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
- Świeże zioła: bazylia, oregano
Sposób
przygotowania:
-
Paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać puszkę pomidorów i
gotować przez 15-20 minut, aż sos zgęstnieje- przyprawić do smaku. Cukinię,
bakłażan, cebulę i pomidory pokroić w plastry
- Naczynie wysmarować oliwą i wyłożyć dno sosem pomidorowym. Następnie układać po kolei plaster bakłażana, pomidora, cukinii, cebuli i tak dalej do skończenia składników.
- Naczynie wysmarować oliwą i wyłożyć dno sosem pomidorowym. Następnie układać po kolei plaster bakłażana, pomidora, cukinii, cebuli i tak dalej do skończenia składników.
Wszystko posolić i przyprawić ziołami prowansalskimi. Skropić z
wierzchu oliwą z oliwek, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
około 45-50 minut, aż warzywa zmiękną. Gotowe podawać ze świeżymi ziołami
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz