Zgodnie z zapowiedzią, podaję własne propozycje upiornych przekąsek na Halloween. Część z nich być może pojawiła się w filmach, ale nic mi o tym nie wiadomo (jeszcze). Także zapraszam do wspólnej zabawy w kuchni. Kto wie, kto zapuka do Waszych drzwi po cukierka lub psikusa? Nie koniecznie musi to być przebrane dziecko, może to być jakiś prawdziwy upiór...
- Czacho-Babeczki
Jeżeli
do waszych drzwi zapuka jeździec bez głowy to warto mieć pod ręką chociaż taką jej
wersję…
Czacho-Babeczki są mocno czekoladowe z nutką pikanterii ….
Czacho-Babeczki są mocno czekoladowe z nutką pikanterii ….
Przepis
na czacho-babeczki:
Forma:
silikonowa na muffiny + foremki papierowe; Temperatura: 180 stopni; Czas
pieczenia: 25-30 minut; Porcja: 24 babeczki
Składniki:
Ciasto:
-
5 szklanek mąki
- 4 szklanki cukru pudru
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Szczypta soli
- 3 łyżki kakao
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek/ olej
- 3 jajka
- 2 łyżki przyprawy chilli lub pikantnej papryki
- 100g gorzkiej czekolady
- 4 szklanki cukru pudru
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Szczypta soli
- 3 łyżki kakao
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek/ olej
- 3 jajka
- 2 łyżki przyprawy chilli lub pikantnej papryki
- 100g gorzkiej czekolady
Lukier plastyczny:
- Około 3 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki glukozy
- 3 łyżeczki żelatyny
- 50ml gorącej wody
- Około 3 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki glukozy
- 3 łyżeczki żelatyny
- 50ml gorącej wody
Polewa
czekoladowa do dekoracji:
- ok.5-6 łyżek kakao
- 100g masła
- około 4 łyżek cukru
- ok.5-6 łyżek kakao
- 100g masła
- około 4 łyżek cukru
Sposób
przygotowania:
Ciasto:
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól
- W drugiej miseczce łączymy mleko z oliwą i jajkami
- Do dużej miski przelewamy mokre składniki i miksujemy, aż całość się połączy. Dodajemy pikantny składnik plus kakao i miksujemy całość
- Piekarnik nagrzać, ciasto wyłożyć do ¾ wysokości foremki (babeczki rosną), dodać na wierzch posiekaną czekoladę i piec około 25-30 minut. Gotowe ostudzić
- W drugiej miseczce łączymy mleko z oliwą i jajkami
- Do dużej miski przelewamy mokre składniki i miksujemy, aż całość się połączy. Dodajemy pikantny składnik plus kakao i miksujemy całość
- Piekarnik nagrzać, ciasto wyłożyć do ¾ wysokości foremki (babeczki rosną), dodać na wierzch posiekaną czekoladę i piec około 25-30 minut. Gotowe ostudzić
Masa
cukrowa:
-W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę, mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy
glukozę i dalej mieszamy. Na blat wysypujemy około 2 szklanki cukru pudru i wylewamy
powoli roztwór. Zaczynamy ugniatać, masa będzie wchłaniała cukier puder.
Stopniowo dodajemy pudru, jeżeli ciasto jest za rzadkie. Masę wałkować
najlepiej na posmarowanej oliwą blacie (nie będzie się kleiła). Wykrawamy kółka
i przenosimy lukier plastyczny na nasze babeczki
Polewa
czekoladowa:
- Masło rozpuścić w garnuszku, dodać kakao i cukier. Mieszać energicznie do
momentu rozpuszczenia i połączenia się składników. Oczywiście można manewrować
składnikami, tzn. za gorzka polewa dosypujemy cukier, za rzadka konsystencja to
kakao, aż dojdziemy do pożądanego efektu. Jeżeli zdarzy się Wam, że zrobi się
bryja i tłuszcz się postanowił odłączyć od reszty :p to spokojnie, dolewamy
troszkę ciepłego mleka i energicznie, dłużej mieszamy. Wszystko wraca do normy
:)
-
Na babeczki nakładamy warstwę lukru plastycznego, a następnie dekorujemy
czekoladą
2. Trupie palce
Ktoś wali Wam głową w okno? To znaczy, że nieproszony gość zgubił palce i nie ma czym stukać i drapać. Koniecznie oddajcie mu je, aby w pełni mógł spełnić swoją straszną rolę tego dnia i nocy. W końcu jest dużo starych domów gdzie można na ścianach wydrapać przerażający napis : „Nie jesteś sam”, „Masz pustą lodówkę” czy coś bardziej strasznego: „Skończył Ci się papier toaletowy, a sklepy zamknięte” ;)
Przepis na trupie palce:
Temperatura:
170 stopni; Czas pieczenia: około 20 minut; Ilość: około 60sztuk
Składniki:
- Kostka miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 i 2/3 szklanki przesianej mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Całe ziarna kakao np. z Peru
- Pół łyżeczki soli
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 i 2/3 szklanki przesianej mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Całe ziarna kakao np. z Peru
- Pół łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- W misce łączymy ze sobą masło, cukier, jajko i ekstrakt. Miksujemy i
dodajemy powoli mieszankę z maki, soli i proszku do pieczenia
- Wkładamy ciasto do lodówki na 30 minut
- Nagrzewamy piekarnik na 170 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i formujemy podłużne palce z zaznaczeniem kości.
- Wkładamy ciasto do lodówki na 30 minut
- Nagrzewamy piekarnik na 170 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i formujemy podłużne palce z zaznaczeniem kości.
Na końcu palca wciskamy ziarno kakao,
które będzie pełniło funkcję brudnego, zabłoconego ziemią cmentarną paznokcia
;) Pieczemy około 20 minut
Już jutro część druga strasznie dobrych smakołyków.... :)
Palce bardzo smaczne, miałem okazję spróbować dzięki Wojtkowi.
OdpowiedzUsuńOdpowiednio słodkie a "brudny, zabłocony ziemią cmentarną paznokieć" po rozłupaniu ze skorupki świetnie uzupełniał smak.
Dziękuję i prośba o więcej! ;)
Bardzo się cieszę, że smakowały. Co do prośby, to zobaczę co da się zrobić ;)
Usuń