Po
bardzo oryginalnej nazwie placka, być może część z Was już się domyśliła z jakiego to
filmu :) Ci, którzy kompletnie nie mają pojęcia to zapraszam do przepisu pierwszego ciasta z tego filmu, jakie wykonałam.
Jenna wdała się w romans, już nie może się oszukiwać, że jest inaczej. Jest tak szczęśliwa będąc ze swoim lekarzem, że na kolejną wizytę wymyśliła „sprośne ciasto z dyni”. Niestety w tym dniu prowadził zastępstwo inny lekarz, z tego powodu bohaterka nie była zachwycona ;)
Źródło: kadr z filmu Kelnerka |
Przepis
na sprośne ciasto z dyni:
Forma:
do tarty (średnia 26cm) lub tortownica (średnica 24); Temperatura: 180 stopni;
Czas pieczenia 45 minut;
Czas pieczenia 45 minut;
Składniki:
- ½ szklanki
brązowego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/3 białego cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki cynamonu
- Płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
- Pół łyżeczki mielonego imbiru
- Szczypta soli
- 3 kopiate łyżki śmietany kremówki- 36%
- 2 szklanki miąższu z dyni
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mąki
- Szczypta sody oczyszczonej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/3 białego cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki cynamonu
- Płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
- Pół łyżeczki mielonego imbiru
- Szczypta soli
- 3 kopiate łyżki śmietany kremówki- 36%
- 2 szklanki miąższu z dyni
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mąki
- Szczypta sody oczyszczonej
Sposób
przygotowania:
- W
miseczce łączymy ze sobą cukry, przyprawy i sodę. W dużej misce roztrzepujemy
jajka, następnie dodajemy suche składniki z pierwszej miseczki i dynię*. Całość
miksujemy na małych obrotach
- Do całości dodajemy śmietanę, miód oraz mąkę. Nagrzewamy piekarnik, przelewamy ciasto do formy i pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu ciasto należy ostudzić
- Do całości dodajemy śmietanę, miód oraz mąkę. Nagrzewamy piekarnik, przelewamy ciasto do formy i pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu ciasto należy ostudzić
*Miąższ
z dyni można zrobić na kilka sposobów. Dla mnie najprostsza i najwygodniejsza
wersja jest taka, że pół dyni zawijam w folie aluminiową i wkładam do
nagrzanego piekarnika (170 stopni) na około 40 minut. Sprawdzam widelcem czy
jest już miękka, jeżeli tak to wyciągam.
Skórka sama odchodzi, a dynię miksuję blenderem robiąc puree.
Jako,
że nazwa zobowiązuje do czegoś sprośnego, choć nie wiem co autorka miała na
myśli :p jako sprośny dodatek możemy dodać niegrzeczną ilość polewy
czekoladowej ;) lub bitej śmietany. Oczywiście możemy być całkowicie bardzo
sprośni i podawać ciasto z oba wymienionymi dodatkami…. :p Ja wykorzystując
wyobraźnię, ozdobiłam ciasto polewą czekoladową w formie sieci pająka wraz z
złapanymi w nią ofiarami… Może w moją sieć smakową wpadnie również mój ukochany
mąż… :D Kto wie jakie Was jeszcze sprośne myśli najdą po konsumpcji …ciasta oczywiście
:D
Smacznego!!
Przepis na polewę czekoladową i bitą śmietanę znajdziecie w moich poprzednich przepisach.
Fantastyczne :)
OdpowiedzUsuńFilmu nie widziałam, ale ciasto podoba mi się bardzo :)
Dziękuję :) i polecam film w wolnej chwili. Jeszcze kilka wyzwań kulinarnych z tego filmu jest do zrealizowania :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń