piątek, 29 listopada 2013

Zupa krem z dyni z mozzarellą



Źródło: kadr z serialu GnW s.3 odc. 14

Biedna Gabrielle chcąc zacząć życie od nowa po rozwodzie z Carlosem umawia się ponownie na randki. Niestety trafiła na mało bystrego faceta, aczkolwiek według bohaterki bardzo HOT :)
Na którejś randce z rzędu, Gabrielle zaprosiła Go na kolację do swojego domu, mając nadzieje, że uda się jej tego wieczoru sprawdzić jak bardzo jest gorący…..Po zjedzeniu zupy, (która przypomina mi krem z dyni), bohaterka mówi, aby się nie przejadł i miał miejsce na „deser” (sugerując sypialnie). Oczywiście towarzysz nie zrozumiał aluzji i trzy razy dopytywał się co będą jeść na deser….  :)

Przepis na krem z dyni z mozzarellą:

Składniki:

- 0,5l bulionu warzywnego
- 0,5kg dyni
- 2 marchewki
- Cebula
- Ząbek czosnku
- Śmietana 12%
- „Kulka” mozzarelli
- Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano

Sposób przygotowania:

- Jeżeli kupiliśmy dynię hokkaido to spokojnie możemy ją od razu pokroić w kostkę i gotować wcześniej przygotowanym bulionie warzywnym (woda+pietruszka,seler,cebula,itp.) ponieważ skórka jest miękka i jadalna. Natomiast zwykłą dynię należy najpierw obrać ze skórki, pokroić w kostkę i gotować. Wrzucić do garnka pokrojoną marchewkę, cebulę oraz czosnek i gotować około 30-40 min aż zmiękną. Dodajemy przyprawy do smaku, czyli sól i pieprz
- Jeżeli warzywa są już gotowe to możemy wyciągnąć cebulę i czosnek lub zostawić i całość zmiksować blenderem na tak zwaną papkę.  Jeżeli daliście wcześniej za dużo wody, lub po prostu wyszedł Wam krem za rzadki to możecie dorzucić z 2 ugotowane ziemniaki


- Po zmiksowaniu, stawiamy ponownie na wolny ogień dodajemy z 3-4 łyżki śmietany. Przyprawiamy ziołami.  Do miseczki z zupą wrzucamy pokrojoną mozzarellę oraz dekorujemy śmietaną

 Smacznego!


 p.s zróbcie miejsce na deser ;) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...