Jeden
z moich ulubionych filmów i jeden z nielicznych bardzo dobrze zekranizowanych
na podstawie książki. Pierwsza część
zabiera nas w wir przygody, poznajemy smak odpowiedzialności, przyjaźni,
miłości i walki o dobro wszystkich stworzeń świta.
Podczas,
gdy wróg zbiera swoją armię, w ręce Froda wpada magiczny, jeden jedyny
Pierścień Władzy. Zmuszony jest do
ucieczki ze swojego rodzinnego miasta i dostarczenia pierścienia w bezpieczne
miejsce, czyli do krainy Elfów. Przygotowując się do długiej wędrówki, owija w
ścierkę bochenek chleba….
Przepis
na chleb Froda:
Forma:
keksówka; Temperatura: 180 stopni; Czas
pieczenia: 50 minut;
Składniki:
- 1,5
szklanki mąki
- ½ szklanki mąki chlebowej
- 1,5 szklanki drobnych płatków owsianych
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 1/3 szklanki maślanki
- Pół łyżeczki soli
- 1 łyżka len mielony
- Słonecznik
- ½ szklanki mąki chlebowej
- 1,5 szklanki drobnych płatków owsianych
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 1/3 szklanki maślanki
- Pół łyżeczki soli
- 1 łyżka len mielony
- Słonecznik
Sposób
przygotowania:
- Formę wykładamy papierem do pieczenia i
spryskujemy delikatnie wodą. Do miski przesiewamy mąki, dodajemy płatki, sól,
len, sodę oraz maślankę i całość wyrabiamy ręcznie. Ciasto może się trochę
kleić, wówczas obsypujemy mąką tylko dłonie
- Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy. Wierzch obsypujemy słonecznikiem, len mielony, lub inne ziarna
- Pieczemy około 50 minut, wkładając co jakiś czas patyk dla kontroli czy w środku ciasto nie jest jeszcze mokre
- Ciepły świeżutki chlebek jest gotowy
- Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy. Wierzch obsypujemy słonecznikiem, len mielony, lub inne ziarna
- Pieczemy około 50 minut, wkładając co jakiś czas patyk dla kontroli czy w środku ciasto nie jest jeszcze mokre
- Ciepły świeżutki chlebek jest gotowy
Zaproponowałam
taką wersje chleba, ponieważ jest ona szybka w wykonaniu.
Przypuszczam, że
Frodo nie miał dużo czasu na pakowanie się do ucieczki, a chlebek wyglądał na świeży;). Jest to
również alternatywa dla tych z Was, którzy po mega zakupach w sklepie,
przypomnieli sobie w domu, że nie kupili pieczywa…. ;) Natomiast powyższe
składniki, bardzo często goszczą w naszych domach. Chleb zniknął bardzo szybko,
ale na drugi dzień jest nadal zjadliwy i smaczny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz