wtorek, 4 marca 2014

Ciasto bananowe z robakami


Źródło: kadr z serialu Przyjaciele, s.2. odc. 13
Nie obawiajcie się w cieście nie ma prawdziwych robaków :) Chociaż w niektórych krajach i kulturach jest to całkiem normalny przysmak. Pomysł na przepis zaczerpnięty z serialu Przyjaciele, kiedy to Ross upiekł ulubione ciasto dla swojego kumpla…. małpki ;)

Jego były pupil obecnie robi karierę w branży filmowej, niespodziewanie filmują sceny w mieście przyjaciół. Jest to okazja do spędzenia trochę czasu z małpką o imieniu Marcel. Ross przygotował wręcz romantyczną kolację, to znaczy ciasto, świeczuszka… ;) Oczywiście Joey napalił się na kawałek ciasta, ale jak usłyszał, że z robakami…. jego mina była bezsenna.
Źródło: kadr z serialu Przyjaciele, s.2. odc.13.

Ja zamiast robaków dodałam kawałki czekolady i orzechy włoskie, które wyglądem przypominają trochę insekty.

Przepis na ciasto bananowe z robakami:

Forma: na babkę; Temperatura: 160 stopni; Czas pieczenia: około 1h;

Składniki:

- 5 jajek
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 4 banany
- ½ Cytryny
- 4 łyżki mąki pszennej/tortowej
- ¾ mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50-60g orzechów włoskich
- 60g gorzkiej czekolady
- 1/3 szklanki oliwy
- Szczypta soli

Sposób przygotowania:

- W dużej misce ubijamy same białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy żółtka oraz cukier ciągle miksując
-Banany zgniatamy widelcem i polewamy sokiem z cytryny, dodajemy je do masy i miksujemy. Następnie wsypujemy wszystkie suche składniki. Na koniec dodajemy do masy olej, posiekaną czekoladę oraz posiekane orzechy
- Formę do banki wysmarowujemy całą masłem oraz obsypujemy bułką tartą. Nadmiar jej wyrzucamy do kosza
- Ciasto przelewamy do formy, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1h. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest surowe. Pamiętajcie, że banany są mokre, więc aby Wam się nie pomyliły z surowym ciastem i nie piekli bez końca :)
-Gotowe ciasto przestudzić i przełożyć na talerz 






                                SMACZNEGO!:)
 


  

- Oczywiście można posypać cukrem pudrem lub przygotować jakąś polewę (lukier bądź sos czekoladowy)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...