Źródło: kadr z filmu Rzeź |
Placek
z filmu :Rzeź” Romana Polańskiego jest hmmm specyficzny. Mi się bardzo podobał,
rozśmieszał i był jakoś dziwnie inny od reszty filmów. Jako, że moja wypowiedź
jest mało precyzyjna to zachęcam do obejrzenia i ocenienia samemu:)
Dodam,
że obsada jest wręcz charming ;)
świetny Christoph Waltz, Kate
Winslet, Jodie Foster i John C. Reilly. Akcja
zaczyna się od na pozór nie winnej bójki dwóch chłopców. Rodzice synów
spotykają się w mieszkaniu jednej z par
i dochodzi do ciekawych sytuacji. Otóż każda para chce pokazać jak elokwentna i
dumna jest ze swojego statutu życia. Kiedy sprawy nabierają nieoczekiwanego
obrotu…. cóż, wówczas wszystkie ciosy są dozwolone. Na jaw wychodzą brudy
małżeńskie, a kulturalne zachowanie pozostawia wiele do życzenia :)
MOJA OCENA FILMU: 8/10
Niesamowity
popis gry aktorskiej, na pozór banalna tematyka i Polski reżyser to argumenty,
które przemawiają za obejrzeniem filmu.
Źródło: kadr z filmu Rzeź |
Przepis
na rzeź gruszkowo-jabłkową
Forma:
blacha 20x30cm; Temperatura: 175 stopni; Czas pieczenia: 40-50 minut;
Składniki:
Ciasto:
- 2¾ szklanki mąki pszennej tortowej
- 220g zimnego masła
- 3 żółtka i jedno całe jajko
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 220g zimnego masła
- 3 żółtka i jedno całe jajko
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa, czyli gruszki i jabłka:
- 5 sztuk średnich jabłek
- 6-7 sztuk średnich gruszek
- 3 łyżki cukru
- 8g cukru waniliowego
- około jednej łyżek cynamonu
- 2 łyżki cukru brązowego
- 5 sztuk średnich jabłek
- 6-7 sztuk średnich gruszek
- 3 łyżki cukru
- 8g cukru waniliowego
- około jednej łyżek cynamonu
- 2 łyżki cukru brązowego
Pianka z białek:
- białko z 3 jajek i ¼ szklanki cukru
- białko z 3 jajek i ¼ szklanki cukru
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki temperatury pokojowej
- Pół szklanki cukru
- 100g masła temperatury pokojowej
- 100g masła temperatury pokojowej
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiać mąkę, dodać
proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy oraz masło wcześniej posiekane
na kawałki. Następnie dodać żółtka i całe jajko. Zagnieść porządnie ciasto.
Ulepić kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę
- Jabłka i gruszki obrać i pokroić w małe kostki. Jabłka wrzucić na patelnię, dodać cukier biały i cukier waniliowy oraz cynamon. Podsmażyć kilka minut, aby trochę zmiękły, ale się nie rozpadły.
- Ciasto wyłożyć ręcznie do formy. Następnie ubijamy białka z trzech jaj na sztywną i jednolitą pianę i stopniowo dodajemy cukier ciągle ubijając. Nagrzać piekarnik na 175 stopni. Ciasto wyłożyć jabłkami następnie gruszkami, posypać cukrem brązowym. Ponownie wykładamy warstwę jabłek i gruszek +posypać cukrem brązowym. Owoce przykryć ubitą pianą
- Kruszonka: Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka (grudki ciasta). Oczywiście proporcjami można manewrować, tzn. podsypujemy mąką jeżeli za bardzo się klei, cukier jeżeli za gorzki itd.
- Kruszonkę wysypujemy na ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40-50 minut na lekko złoty kolor
- Jabłka i gruszki obrać i pokroić w małe kostki. Jabłka wrzucić na patelnię, dodać cukier biały i cukier waniliowy oraz cynamon. Podsmażyć kilka minut, aby trochę zmiękły, ale się nie rozpadły.
- Ciasto wyłożyć ręcznie do formy. Następnie ubijamy białka z trzech jaj na sztywną i jednolitą pianę i stopniowo dodajemy cukier ciągle ubijając. Nagrzać piekarnik na 175 stopni. Ciasto wyłożyć jabłkami następnie gruszkami, posypać cukrem brązowym. Ponownie wykładamy warstwę jabłek i gruszek +posypać cukrem brązowym. Owoce przykryć ubitą pianą
- Kruszonka: Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka (grudki ciasta). Oczywiście proporcjami można manewrować, tzn. podsypujemy mąką jeżeli za bardzo się klei, cukier jeżeli za gorzki itd.
- Kruszonkę wysypujemy na ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40-50 minut na lekko złoty kolor
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz