Źródło: kadr z filmu Mr Nobody |
Pamiętam,
że jak pierwszy raz włączyłam ten film to miałam ochotę po 30 minutach go
wyłączyć. Wydarzenia tak szybko się zmieniały i tyle się działo, że na początku
nie mogłam tego ogarnąć. A ja nie lubię czegoś nie rozumieć ;) więc się
irytowałam… To mnie motywowało i wciągało głębiej w film, chcąc poznać
szczegóły i koniec. Tak się składa, że film stał się jednym z moich ulubionych
filmów :) Jest naprawdę inny, ambitny, wymagający skupienia i myślenia, co
obecnie rzadko jaki film wymaga. Do tego świetnie nakręcony i bardzo dobra
obsada: Jared Leto, Diane
Kruger.
MOJA
OCENA FILMU: 10/10
Film
opowiada historię życia i wyborów Nemo Nobody (Jared Leto), który pewnego dnia
budzi się jako 117-latek w świecie futurystycznym (2092 rok). Okazuje się, że
jest ostatnim śmiertelnym człowiekiem na Ziemi żyjącym wśród nieśmiertelnych
ludzi dzięki postępowi medycyny i technologii. Generalnie życie Nemo mało kogo obchodzi,
jedynie pewien dziennikarz chce wrócić do Jego wspomnień, które jak się okazują
ciężkie do przypomnienia i zweryfikowania, co jest prawdą. Film przedstawia nam różne wersje życia
naszego bohatera w zależności od tego jakie decyzje w nim podejmował. Mr Nobody
pokazuje nam jaką wagę mają nasze życiowe wybory, jak ważna jest każda mała
decyzja, która może mieć ogromny skutek w przyszłości. Czasem od drobiazgów
nasze życie może ulec zmianie. Możesz być szczęśliwym człowiekiem lub nie. Film
skłania nas do refleksji nad swoim życiem.
Bardzo
polecam film Mr Nobody i dotrwanie do końca ;) Na tą chwilę mogłabym go trochę,
ale trochę porównać do filmu Atlas Chmur. Tam również miały duże znaczenie
decyzje podejmowane w danej chwili odnośnie przyszłości nie tylko jednej osoby, ale
nawet ludzkości.
W
nawiązaniu do wyborów, to polecam roladę truskawkową.
Przepis
na roladę truskawkową:
Temperatura:
180 stopni; Czas pieczenia: 15-20 minut;
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- Troszkę mniej niż połowa szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- Troszkę mniej niż połowa szklanki mąki pszennej
- Troszkę mniej niż połowa szklanki mąki ziemniaczanej
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- Troszkę mniej niż połowa szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- Troszkę mniej niż połowa szklanki mąki pszennej
- Troszkę mniej niż połowa szklanki mąki ziemniaczanej
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- Dżem truskawkowy/ lub świeże truskawki
- 250g serka mascarpone
- Dżem truskawkowy/ lub świeże truskawki
- 250g serka mascarpone
Sposób
przygotowania:
- Białka
ubić ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Cały czas ubijamy,
aż do uzyskania gęstej piany
- Do masy dodajemy po jednym żółtku i po każdym delikatnie miksujemy na najmniejszych obrotach
- Obie mąki przesiać do miseczki i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy partiami do masy i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników
- Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni i pieczemy około 15-20 minut
- Do masy dodajemy po jednym żółtku i po każdym delikatnie miksujemy na najmniejszych obrotach
- Obie mąki przesiać do miseczki i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy partiami do masy i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników
- Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni i pieczemy około 15-20 minut
- Dżem lub truskawkami łączymy z serkiem mascarpone do uzyskania jednolitej
masy
- Upieczone ciasto wraz papierem do pieczenia wykładamy na wilgotną ściereczkę, przykrywamy drugą wilgotną ściereczką i obracamy ciasto do góry nogami tak, aby papier do pieczenia był na górze
- Jak ciasto ostygnie i trochę zwilgotnieje, to odrywamy papier. Ciasto smarujemy masą truskawkową i zwijamy szybko roladę
- Upieczone ciasto wraz papierem do pieczenia wykładamy na wilgotną ściereczkę, przykrywamy drugą wilgotną ściereczką i obracamy ciasto do góry nogami tak, aby papier do pieczenia był na górze
- Jak ciasto ostygnie i trochę zwilgotnieje, to odrywamy papier. Ciasto smarujemy masą truskawkową i zwijamy szybko roladę
- Gotowe
ciasto można ozdobić polewą czekoladową lub cukrem pudrem
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz