Źródło: kadr z serialu TWP s.5.odc.6 |
Zainspirowana
pomysłem mamy Sheldona na pyszny obiad z serialu Teoria Wielkiego Podrywu,
proponuję makaron Farfalle z kremem grzybowym, a dokładnie pieczarkowym (to też
grzyb wbrew powszechnej opinii :p ). Oczywiście można go przygotować z
dowolnych, jadalnych grzybów :)
Przepis
na zapieczone farfalle w kremie grzybowym z tartym parmezanem:
Forma:
naczynie żaroodporne; Temperatura: 160 stopni; Czas pieczenia: 30 minut; Porcja
dla 4 osób;
Składniki:
- 500g
pieczarek
- 1 duża cebula
- Śmietana 18%
- 500g makaronu Farfalle (ja użyłam trzy kolorowego)
- Parmezan
- Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 1 duża cebula
- Śmietana 18%
- 500g makaronu Farfalle (ja użyłam trzy kolorowego)
- Parmezan
- Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób
przygotowania:
-
Pieczarki i cebulę obrać oraz pokroić w kostkę. Cebulkę zeszklić na złoty
kolor, część pieczarek około 150g podsmażyć na patelni i odstawić
- Do około 0,5l bulionu warzywnego wrzucić pozostałe pieczarki, gotować aż
zmiękną, dodać większą cześć podsmażonej cebulki. Gotujemy około 30 minut,
zabielamy sos śmietaną. W razie potrzeby można zagęścić sos zasmażką
- Gotowy sos blendujemy na krem
- Makaron gotujemy 12 minut w osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Ugotowany makaron układamy warstwami.
- Gotowy sos blendujemy na krem
- Makaron gotujemy 12 minut w osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Ugotowany makaron układamy warstwami.
Część makaronu układamy
na dno, posypujemy podsmażonymi pieczarkami z cebulką i polewamy trochę kremem.
Ponownie kładziemy warstwę makaronu, pieczarki i krem. Większą ilość kremu
grzybowego zostawiamy na sam koniec dokładnie całość zapiekanki zalewając
Na
koniec trzemy ser parmezan
- Zapiekankę wstawiamy do piekarnika przykrytą i pieczemy około 30 minut. Pod koniec na chwilę zdejmujemy pokrywkę
- Zapiekankę wstawiamy do piekarnika przykrytą i pieczemy około 30 minut. Pod koniec na chwilę zdejmujemy pokrywkę
Oczywiście można zetrzeć dodatkowo parmezan ;)
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz