sobota, 12 kwietnia 2014

Zapieczone Farfalle w kremie grzybowym z tartym parmezanem



Źródło: kadr z serialu TWP s.5.odc.6

Zainspirowana pomysłem mamy Sheldona na pyszny obiad z serialu Teoria Wielkiego Podrywu, proponuję makaron Farfalle z kremem grzybowym, a dokładnie pieczarkowym (to też grzyb wbrew powszechnej opinii :p ). Oczywiście można go przygotować z dowolnych, jadalnych grzybów :)

Przepis na zapieczone farfalle w kremie grzybowym z tartym parmezanem:

Forma: naczynie żaroodporne; Temperatura: 160 stopni; Czas pieczenia: 30 minut; Porcja dla 4 osób;

Składniki:

- 500g pieczarek
- 1 duża cebula
- Śmietana 18%
- 500g makaronu Farfalle (ja użyłam trzy kolorowego)
- Parmezan
- Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

- Pieczarki i cebulę obrać oraz pokroić w kostkę. Cebulkę zeszklić na złoty kolor, część pieczarek około 150g podsmażyć na patelni i odstawić


- Do około 0,5l bulionu warzywnego wrzucić pozostałe pieczarki, gotować aż zmiękną, dodać większą cześć podsmażonej cebulki. Gotujemy około 30 minut, zabielamy sos śmietaną. W razie potrzeby można zagęścić sos zasmażką
- Gotowy sos blendujemy na krem
- Makaron gotujemy 12 minut w osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Ugotowany makaron układamy warstwami.



Część makaronu układamy na dno, posypujemy podsmażonymi pieczarkami z cebulką i polewamy trochę kremem.
Ponownie kładziemy warstwę makaronu, pieczarki i krem. Większą ilość kremu grzybowego zostawiamy na sam koniec dokładnie całość zapiekanki zalewając


Na koniec trzemy ser parmezan
- Zapiekankę wstawiamy do piekarnika przykrytą i pieczemy około 30 minut. Pod koniec na chwilę zdejmujemy pokrywkę

 




Oczywiście można zetrzeć dodatkowo parmezan ;) 







                         Smacznego! :)
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...