sobota, 17 maja 2014

Pieczeń




Źródło: kadr z filmu Nostalgia Anioła

Pomysł na schab w innym wydaniu zaczerpnęłam z filmu Nostalgia Anioła. Co prawda nie widać dokładnie tam takiego mięsa, ale tak mniej więcej sobie wyobrażałam ich kolacje z taką właśnie pieczenią.

Na obejrzenie tego filmu byłam strasznie nakręcona ze względu na książkę o tym samym tytule, która była bardzo fajna.

Wzruszająca i zarazem wzbudzająca gniew opowieść o nastolatce Susie, która zostaje porwana przez swojego sąsiada. Zdesperowani rodzice robią wszystko, aby ją odszukać. W pewnym momencie zdają sobie sprawę, że mogą już nigdy nie zobaczyć córki, którą wyczuwają na każdym kroku. Susie zostaje zamordowana i zamiast iść w dalszą podróż, ta zostaje „zawieszona” pomiędzy światem żywych a niebem. Obserwuje swoją zrozpaczoną rodzinę, która bez skutku ją szuka, swojego gwałciciela i mordercę, który usuwa dowody zbrodni oraz podsłuchuje pogłoski na temat jej zniknięcia.  Film jest wart obejrzenia, jednakże nie przebije książki oraz Twojej własnej wyobraźni.

MOJA OCENA FILMU: 7/10


Przepis na pieczeń ze schabu:

Forma: Naczynie żaroodporne; Temperatura: 170stopni; Czas pieczenia: około 40 minut; Porcja: dla 4 osób;

Składniki:

- Schab wieprzowy
- 2 ząbki czosnku
- Oliwa z oliwek
- Przyprawy: zioła, pieprz, sól

Sposób przygotowania:

- Przygotowujemy marynatę do mięsa z oliwy, przypraw i drobno posiekanego czosnku. Mięso obtaczamy w marynacie, wkładamy do pudełka wraz z marynatą. Mięso nakłuwamy w kilku miejscach i „wciskamy” do otworów czosnek
- Pudełko z mięsem w marynacie wkładamy do lodówki na kilka godzin (2-5h)
- Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy mięso z każdej strony, dzięki temu procesowi pieczeń pozostaje w środku soczysta, a nie sucha. Jest to ważny moment!


- Rozgrzewamy piekarnik, do naczynia żaroodpornego przekładamy mięso i polewamy je oliwą wymieszaną z przyprawami. Pieczemy około  40 minut (lub dłużej) co jakiś czas podlewając mięso
- Gotową pieczeń można podać z ziemniaczkami lub ulubioną sałatką (a najlepiej z tym i tym ;))





                       Smacznego ! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...