Źródło: kadr z filmu Nostalgia Anioła |
Pomysł
na schab w innym wydaniu zaczerpnęłam z filmu Nostalgia Anioła. Co prawda nie
widać dokładnie tam takiego mięsa, ale tak mniej więcej sobie wyobrażałam ich
kolacje z taką właśnie pieczenią.
Na
obejrzenie tego filmu byłam strasznie nakręcona ze względu na książkę o tym
samym tytule, która była bardzo fajna.
Wzruszająca i zarazem wzbudzająca gniew opowieść o nastolatce Susie, która zostaje porwana przez swojego sąsiada. Zdesperowani rodzice robią wszystko, aby ją odszukać. W pewnym momencie zdają sobie sprawę, że mogą już nigdy nie zobaczyć córki, którą wyczuwają na każdym kroku. Susie zostaje zamordowana i zamiast iść w dalszą podróż, ta zostaje „zawieszona” pomiędzy światem żywych a niebem. Obserwuje swoją zrozpaczoną rodzinę, która bez skutku ją szuka, swojego gwałciciela i mordercę, który usuwa dowody zbrodni oraz podsłuchuje pogłoski na temat jej zniknięcia. Film jest wart obejrzenia, jednakże nie przebije książki oraz Twojej własnej wyobraźni.
MOJA OCENA
FILMU: 7/10
Przepis
na pieczeń ze schabu:
Forma:
Naczynie żaroodporne; Temperatura: 170stopni; Czas pieczenia: około 40 minut;
Porcja: dla 4 osób;
Składniki:
-
Schab wieprzowy
- 2 ząbki czosnku
- Oliwa z oliwek
- Przyprawy: zioła, pieprz, sól
- 2 ząbki czosnku
- Oliwa z oliwek
- Przyprawy: zioła, pieprz, sól
Sposób
przygotowania:
-
Przygotowujemy marynatę do mięsa z oliwy, przypraw i drobno posiekanego czosnku.
Mięso obtaczamy w marynacie, wkładamy do pudełka wraz z marynatą. Mięso
nakłuwamy w kilku miejscach i „wciskamy” do otworów czosnek
- Pudełko z mięsem w marynacie wkładamy do lodówki na kilka godzin (2-5h)
- Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy mięso z każdej strony, dzięki temu procesowi pieczeń pozostaje w środku soczysta, a nie sucha. Jest to ważny moment!
- Pudełko z mięsem w marynacie wkładamy do lodówki na kilka godzin (2-5h)
- Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy mięso z każdej strony, dzięki temu procesowi pieczeń pozostaje w środku soczysta, a nie sucha. Jest to ważny moment!
- Rozgrzewamy piekarnik, do naczynia żaroodpornego przekładamy mięso i polewamy je oliwą wymieszaną z przyprawami. Pieczemy około 40 minut (lub dłużej) co jakiś czas podlewając mięso
- Gotową pieczeń można podać z ziemniaczkami lub ulubioną sałatką (a najlepiej z tym i tym ;))
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz