wtorek, 28 października 2014

Chrupiący biały chleb


„Wielką Komnatę Winterfell wypełniał dym i zapach pieczonego mięsa oraz świeżo upieczonego chleba”Gra o Tron

Chleb wyszedł bardzo smaczny i nawet na następny dzień zachował swoją świeżość.  Chleb jest z wierzchu chrupiący, a w środku mięciutki i lekko wilgotny. Będzie pasował do różnych dań, szczególnie do tych, które za niedługo się pojawią na blogu.


Z tego przepisu wychodzą 3 bochenki chleba. Ja z mężem aż tyle bym nie zjadła. Poniższy przepis podaję w oryginale. Ja wykorzystałam składniki proporcjonalnie do upieczenia 1 bochenka. Pomimo, że użyłam w o wiele mniejszej ilości składników to i tak wyszły mi 2 małe bochenki (kwestia podzielenia ciasta).

Przepis na chrupiący biały chleb:

Temperatura: 230 stopni; Czas pieczenia: około 30 minut; Czas wyrastania ciasta: od 3h do 2 dni; Ilość: 3 mniejsze bochenki;

Składniki:

- 1 i ½ łyżki suszonych drożdży
- 1-2 łyżki miodu
- 6 i ½ szklanki zwykłej mąki
- 3 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka gruboziarnistej soli
- 1/3 szklanki maki kukurydzianej

Sposób przygotowania:

- Drożdże oraz miód rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Następnie do rozczynu dodajmy mąkę i sól, wyrabiamy ciasto ręcznie. Przekładamy ciasto na blat podsypany mąką i ugniatamy masę około 5 minut. „Aby sprawdzić, czy jest gotowa, naciśnij ją palcem- dołek powinien się wyrównać. Jeśli ciasto wciąż się lepi, dodaj nieco więcej mąki”
- Ciasto przenosimy do nasmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepły miejsce na około 2h. „ Możesz także wstawić je na noc do lodówki- będzie wtedy rosło wolniej. Pozostawione w lodówce na kilka dni, zacznie nabierać delikatnego posmaku zakwasu.”
- Gotowe ciasto (które zwiększyło objętość dwukrotnie) dzielimy na 3 części. Formujemy kulki, które powinny być gładkie. Każdy bochenek nacieramy mąką z wierzchu i robimy płytkie nacięcia
- Blachę podsypujemy mąką kukurydzianą i kładziemy na niej nasze bochenki w odstępie od siebie co najmniej 10cm. Pozostawiamy bochenki do ponownego wyrośnięcia około 40 minut (bez przykrycia)


- Rozgrzewamy piekarnik. „Nalej do brytfanki lub na blachę 2 szklanki wody i umieść w piekarniku na poziomie, na którym chcesz piec chleb. (Ta sztuczka pozwala uzyskać smaczny, chrupiący bochenek wiejskiego chleba- para przyczynia się do chrupkości skórki)
- Chleb pieczemy około 30 minut, aż skórka nabierze złotobrązowego koloru
 


-„Gotowy chleb powinien wydawać głuchy dźwięk, kiedy postuka się go palcem”


SMACZNEGO! :)

Źródło przepisu: książka "Uczta Lodu i Ognia", str. 35-36. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...