wtorek, 7 października 2014

Napoleonka


Źródło: kadr z filmu Jedz,módl się, kochaj
  
Oglądając film Jedz, módl się ,kochaj zastanawiałam się co napoleonka ma wspólnego z Włochami. Zawsze myślałam, że to francuski deser, a tu proszę! Niektóre źródła podają, że Napoleonka pochodzi z Neapolu :)

Ciasto jest delikatne, kruche i pyszne. Być może na zdjęciu nie wygląda idealnie, ale za to, zapewniam! smakuje nieziemsko.
Źródło: kadr z filmu Jedz,módl się ,kochaj

Przepis na Napoleonkę:

Forma: blacha około 30-35cmx20-25cm; Temperatura: 200 stopni; Czas pieczenia: 2x20min;

Składniki:

Ciasto:
-2 szklanki mąki pszennej
- 280g palmy z murzynkiem
- 3 łyżki słodkiej śmietany (30%)
- 1 żółtko
- 1 łyżka octu  

Masa:
- 1l mleka
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 żółtka
- 1 szklanka mąki krupczatki lub pszennej

Sposób przygotowania:

Ciasto:
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, śmietanę, żółtko oraz ocet- całość zagniatamy i wkładamy dwie połówki do zamrażarki na godzinkę
- Po godzinie jedną połówkę ciasta rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia  i przekładamy ciasto wraz z papierem na blachę d pieczenia
- Pieczemy ciasto około 20 minut (jeżeli za szybko będzie się przypiekać to należy przykryć ciasto z wierzchu papierem do pieczenia)
- To samo postępujemy z drugą połówką ciasta

Masa:
- W większym garnuszku gotujemy około 0,5-0,6l mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka wsypujmy mąkę oraz żółtka- mieszamy ze sobą składniki aż się połączą (można ewentualnie użyć miksera)
- Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę z mleka i mąki. Całość gotujemy i mieszamy do momentu uzyskania gęstego budyniu
- Ostudzony budyń przelewamy na jeden płat ciasta

- i ostrożnie przykrywamy masę drugim płatem ciasta (delikatnie, bo jest bardzo kruche)


- Na koniec posypać cukrem pudrem


- Najlepiej podawać po 2-3 godzinach





                                SMACZNEGO :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...