niedziela, 26 października 2014

Współczesne muffiny jabłkowe




Te muffiny są pyszne. Właściwie nie muszę nic więcej o nich pisać, bo jak skosztujecie to sami zrozumiecie. Niestety muszę przyznać, że są lepsze od moich :( Niebo w gębie. Na wierzchu jest posypka cukrowo-orzechowa, a w środku babeczka skrywa delikatne nadzienie jabłkowe.


Przepis na współczesne muffiny jabłkowe:

Forma: do muffinek; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: 30 minut; Ilość: 8 dużych muffinów;

Składniki:

- 110g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Pół łyżeczki soli
- 1 szklanka kwaśnej śmietany (ja użyłam 18%)
- 2 jabłka, pokrojone w kostkę

Posypka:
- ¾ szklanki cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki zimnego masła
- Pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

- „Nasmaruj tłuszczem foremki na muffiny”, ja użyłam papierowych foremek, także nic nie smarowałam. W misce miksujemy masło z cukrem, następnie dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy i ponownie miksujemy
- W osobnej miseczce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną. Do dużej miski na przemian dodajemy „suchą mieszankę” i kwaśną śmietanę- za każdym razem dokładnie miksujemy łącząc wszystkie składniki ze sobą
- Na koniec wrzucamy do miski jabłka i delikatnie łyżką mieszamy. Gotową masę nakładamy do foremek do 2/3 wysokości


- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
- Posypka: wszystkie składniki ze sobą należy wymieszać. Na każdą muffinke nakładamy warstwę posypki, uciskając delikatnie, by się połączyła z ciastem
- Muffinki pieczemy około 30 minut, patyczek po wbiciu w muffinkę powinien być suchy.



 -Gotowe muffinki świetnie smakują z kawą lub z kakao. Mniam!





                        SMACZNEGO! 









 Źródło przepisu: książka „Uczta Lodu i Ognia”, str.28-30






4 komentarze:

  1. Yhym.. naprawdę są pyszne! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Babeczki lepsze niż tiramisu w Siesta Trattoria ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ba! ;) Oczywiście, że lepsze ;) Dziękuję za taki ekstra komentarz :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...