wtorek, 27 stycznia 2015

Tarta z borówkami




Ciasto mocno owocowe i smaczne :) Nie za słodkie z ciekawym posmakiem skórki z cytryny. Uważam, że świetnie pasowałyby do tarty lody waniliowe, ale niestety takowych akurat nie miałam. Polecam.


Przepis na tarte z borówkami:

Forma: do tarty; Temperatura: 190 stopni; Czas pieczenia: 1h (u mnie wystarczyło około 40 minut);

Składniki:

- 1 porcja ciasta cytrynowego
- 4 szklanki borówek
- Cukier puder do dekoracji
- 2 łyżki cukru cynamonowego (możesz również wymieszać cynamon z cukrem)

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowe:

- 1 ¼ szklanki mąki, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżkę skrobi kukurydzianej i szczyptę soli wymieszaj w większej misce. Dodajemy 7 łyżek miękkiego masła i wyrabiamy do momentu uzyskania „okruchów chleba”. Dodajemy ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego, całe jajko, startą skórkę z 1 cytryny i całość ponownie ugniatamy. W razie gdy ciasto się klei, dosypujemy mąki. Po otrzymaniu jednolitej masy, przekładamy ją do formy do tarty i równo rozkładamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut

- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Większą część borówek rozkładamy na cieście. Posypujemy cukrem cynamonowym i wkładamy do piekarnika na około 1h. Pieczemy do momentu, gdy nadzienie zacznie się gotować
- Gotową tarte wyjmujemy z piekarnika, nakładamy resztę borówek i dekorujemy cukrem pudrem

                     


                

                    Smacznego! :)

 






Źródło przepisu: Książka Uczta Lodu i Ognia, str. 20, 115-116
 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...