środa, 16 grudnia 2015

Boeuf bourguignon z Julie & Julia

Źródło: kadr z filmu Julie&Julia


Wołowinę po burgundzku miałam zrobić w zeszły  weekend, składniki kupione, czas na jej zrobienie zaplanowany i … to by było na tyle. Wylądowałam w szpitalu z moją córeczką na weekend (wszystko już w porządku), a obiadkiem musiał zająć się mąż. I tak o to poniższe danie, wyjątkowo wykonała moja lepsza połowa. Wołowina wyszła rewelacyjna, delikatna, krucha, wyczuwalna nutka francuskiego wina… Mąż spisał się na medal, chociaż biedaczysko gotowało ją do 2 w nocy. Tak się składa, że to danie wymaga czasu, samo gotowanie trwa około 2,5h…. a, że Wojtek spędzał z nami czas od rana do nocy, to nie było innego wyjścia jak pichcenie do późna. Ale przejdźmy do konkretów i przepisu na to pyszne francuskie danie.


Przepis na boeuf Bourguignon z filmu Julie & Julia:

Źródło: kadr z filmu Julie&Julia

Forma: Naczynie żaroodporne; Temperatura: 230 stopni/160 stopni; Czas gotowania: 2,5-3h; Porcja dla 4 osób;

Składniki:

- 150g boczku
- 70dag chudej wołowiny, np. udźca
- 4 mniejsze marchewki
- 10 szalotek
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina Bordeaux francuskiego
- Świeży tymianek
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 ząbki czosnku, wyciśnięte
- Przyprawy: sól, pieprz
- Oliwa

Sposób przygotowania:

- Wołowinę pokroić w kostkę 2-3cm, boczek również, marchewkę pokroić w plastry
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy boczek. Przekładamy go na talerz. Na mocno rozgrzanym tłuszczu z boczku podsmażyć wołowinę (nie wszystko na raz). Każdy kawałek smażymy krótko z każdej strony i przekładamy na talerz
- Marchewkę i cebulę podsmażamy na tej samej patelni co mięso
- Do naczynia żaroodpornego przekładamy, wołowinę i obsypujemy ją lekko mąką z każdej strony. Wkładamy do nagrzanego na 230 stopni piekarnika na 4 minuty. Po tym czasie należy przemieszać wołowiną i ponownie wsadzić na 4 minuty do piekarnika
- Do wołowiny dokładamy boczek oraz warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy tymianek. Całość zalewamy winem oraz bulionem. Zalewa nie powinna przykryć wszystkich składników. Dodajemy przecier oraz wyciśnięty czosnek. Całość wymieszać i wstawić do piekarnika
- Obniżamy temperaturę w piekarniku do 150-160 stopni i pieczemy około 2,5h, powinno lekko bulgotać. Co jakiś czas należy delikatnie przemieszać danie
- Do tego dania proponuję ryż lub puree z ziemniaków
- W oryginalnym daniu na koniec powinniśmy dodać jeszcze pieczarki, ale nie wiem jakim cudem pominęłam ich zakup.. :(


 

Mąż upichcił bouef Bourguignon opierając się na poniższych przepisach:




Smacznego:)

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...