piątek, 11 grudnia 2015

Pasta aglio e olio

Źródło: kadr z filmu Szef


Film „Szef” jest chyba najlepszym filmem o tematyce kulinarnej jaki widziałam. Nie dość, że jest śmieszny, smaczny ;) to jeszcze z fajnym przekazem, że warto dążyć do realizacji marzeń. Robić to co w życiu się kocha i nie zapomnieć o rodzinie, że to ona jest najważniejsza. Ja film gorąco polecam :)
 
Źródło: kadr z filmu Szef


Ach, ile ja bym dała, aby tak jak główny bohater pracować jako kucharz... Karmić ludzi, patrzeć jak im smakuje (mam nadzieje;)) i sprawiać im przyjemność. Bo czym jest jedzenie, jak nie jedną wielką przyjemnością. Przygodą kubków smakowych do odległych zakątków świata, nie koniecznie przekraczając próg domu. Mogłabym nawet taką restauracją na kółkach jeździć, chociaż nie wiem na ile by się to sprawdziło zimą w Polsce ;)
Źródło: kadr z filmu Szef
 

Ten makaron to chyba najszybsze włoskie danie jakie można przygotować, a do tego bardzo smaczne.

Przepis na pastę aglio e olio:

Porcja dla dwóch osób.

Składniki:

- Makaron spaghetti, np. Barilla
- 7 ząbków czosnku
- Większa garść drobno posiekanej pietruszki
- Sól i pieprz
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- Płatki suszonej papryki/ ewentualnie przyprawa z czerwonej papryki
- Parmezan, świeżo starty (garść)

Sposób przygotowania:

- Makaron ugotować wg informacji na opakowaniu
- Czosnek obrać i pokroić na cieniutkie plasterki, a następnie przeciąć je na pół
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, cały czas mieszamy aby się nie przypalił tylko zarumienił. Dodajemy paprykę, a następnie ugotowany makaron. Całość mieszamy energicznie, doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pietruszkę oraz parmezan. Całość wymieszać
- Gotowy makaron dodatkowo posypujemy trochę parmezanem


Smacznego :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...