czwartek, 10 grudnia 2015

Potrawka z kurczaka po Irlandzku

Źródło: kadr z filmu Oświadczyny po Irlandzku



Film „Oświadczyny po Irlandzku” dopiero nie dawno miałam okazję obejrzeć. Myślałam, że to jakaś durna komedia (musiałam ją z innym filmem pomylić), ale okazało się, że to romantyczny film, który po części był komedią. Ogólnie pozytywne mam odczucia. Trochę przypominał mi film „PS. Kocham Cię”, ale nie wiem czy to nie przez podobną scenerię z Irlandii. Tak w ogóle zdałam sobie sprawę, że chętnie zwiedziłabym ten kraj, przynajmniej te miejsca, które pokazywali w obu filmach, bo były bardzo ładne. Przedstawiały takie tereny, gdzie czas jakby zatrzymał się w miejscu, jakby postęp cywilizacji i cały ten pęd nowoczesności tam nie dotarł, jest tak „swojsko”, ludzie pomocni i serdeczni. Czyli wszystko czego mi obecnie brakuje. Hmm może gdybym to miała, to znowu brakowałoby mi tych wszystkich nowoczesnych gadżetów…. Jakbym na przykład prowadziła bloga bez laptopa i internetu?? :) Myślę, że dobrze jest w takich miejscach, gdzie we wszystkim panuje równowaga.


Film opowiada o amerykance, która wyrusza do Irlandii, gdzie obecnie przebywa jej chłopak. Anna chce skorzystać z tamtejszej tradycji i 29 lutego oświadczyć się swojemu facetowi. Zgodnie z tym zwyczajem, wybranek musi odpowiedzieć „tak”. Oczywiście droga do Dublina nie będzie usłana różami, ale pełna przygód, na które Anna nie jest przygotowana. Z powodu problemów w podróży, bohaterka jest zmuszona prosić o pomoc miejscowego Irlandczyka, właściciela gospody Declana, który pomaga zdeterminowanej kobiecie dotrzeć do ukochanego. 

Generalnie klimat filmu spodoba się całej rodzinie :)

Źródło: kadr z filmu Oświadczyny po Irlandzku


Przepis na potrawkę z kurczaka:

Forma: naczynie żaroodporne; Temperatura: 170 stopni; Czas gotowania: 30 minut; Porcja dla 4 osób;

Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 podudzia z kurczaka
- 3 marchewki
- Pół główki małej kapusty
- 1 por
- 1 cebula
- 15-20gad pieczarek
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 pietruszka
- Pół lampki czerwonego, wytrawnego wina (opcjonalnie- chociaż w filmie dodawali wino do potrawy)
- Przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

- Mięso i wszystkie warzywa umyć. Piersi można przeciąć na pół. Warzywa kroimy: marchewkę na plastry, pieczarki w większą kostkę, por i cebulę kroimy w piórka, tak samo kapustę
- Mięso podsmażamy na oleju- wyciągamy. Warzywa około 10-15 minut podsmażamy na tej samej patelni. Przyprawiamy. Mięso i warzywa powinny utworzyć nam bulion. Jeżeli nie, to koniecznie trzeba przygotować kubek bulionu warzywnego
- Mięso przekładamy na naczynia żaroodpornego, następnie dodajemy wszystkie warzywa i całość zalewamy bulionem. Dodajemy wino (opcjonalnie). Pietruszkę siekamy i posypujemy całą potrawkę
-Danie wkładamy na nagrzanego piekarnika i gotujemy/pieczemy około 30 minut
- Można podawać z ryżem



 Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...