![]() |
Źródło: kadr z filmu Oświadczyny po Irlandzku |
Film „Oświadczyny po
Irlandzku” dopiero nie dawno miałam okazję obejrzeć. Myślałam, że to jakaś
durna komedia (musiałam ją z innym filmem pomylić), ale okazało się, że to
romantyczny film, który po części był komedią. Ogólnie pozytywne mam odczucia.
Trochę przypominał mi film „PS. Kocham Cię”, ale nie wiem czy to nie przez
podobną scenerię z Irlandii. Tak w ogóle zdałam sobie sprawę, że chętnie
zwiedziłabym ten kraj, przynajmniej te miejsca, które pokazywali w obu filmach,
bo były bardzo ładne. Przedstawiały takie tereny,
gdzie czas jakby zatrzymał się w miejscu, jakby postęp cywilizacji i cały ten
pęd nowoczesności tam nie dotarł, jest tak „swojsko”, ludzie pomocni i
serdeczni. Czyli wszystko czego mi obecnie brakuje. Hmm może gdybym to miała,
to znowu brakowałoby mi tych wszystkich nowoczesnych gadżetów…. Jakbym na
przykład prowadziła bloga bez laptopa i internetu?? :) Myślę, że dobrze jest w
takich miejscach, gdzie we wszystkim panuje równowaga.
Film opowiada o amerykance,
która wyrusza do Irlandii, gdzie obecnie przebywa jej chłopak. Anna chce
skorzystać z tamtejszej tradycji i 29 lutego oświadczyć się swojemu facetowi.
Zgodnie z tym zwyczajem, wybranek musi odpowiedzieć „tak”. Oczywiście droga do
Dublina nie będzie usłana różami, ale pełna przygód, na które Anna nie jest
przygotowana. Z powodu problemów w podróży, bohaterka jest zmuszona prosić o
pomoc miejscowego Irlandczyka, właściciela gospody Declana, który pomaga
zdeterminowanej kobiecie dotrzeć do ukochanego.
Generalnie klimat
filmu spodoba się całej rodzinie :)
![]() |
Źródło: kadr z filmu Oświadczyny po Irlandzku |
Przepis
na potrawkę z kurczaka:
Forma: naczynie żaroodporne; Temperatura: 170
stopni; Czas gotowania: 30 minut; Porcja dla 4 osób;
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 podudzia z kurczaka
- 3 marchewki
- Pół główki małej kapusty
- 1 por
- 1 cebula
- 15-20gad pieczarek
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 pietruszka
- Pół lampki czerwonego, wytrawnego wina (opcjonalnie- chociaż w filmie dodawali wino do potrawy)
- Przyprawy: sól, pieprz
- 2 podudzia z kurczaka
- 3 marchewki
- Pół główki małej kapusty
- 1 por
- 1 cebula
- 15-20gad pieczarek
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 pietruszka
- Pół lampki czerwonego, wytrawnego wina (opcjonalnie- chociaż w filmie dodawali wino do potrawy)
- Przyprawy: sól, pieprz
Sposób
przygotowania:
- Mięso i wszystkie warzywa umyć. Piersi można
przeciąć na pół. Warzywa kroimy: marchewkę na plastry, pieczarki w większą
kostkę, por i cebulę kroimy w piórka, tak samo kapustę
- Mięso podsmażamy na oleju- wyciągamy. Warzywa około 10-15 minut podsmażamy na tej samej patelni. Przyprawiamy. Mięso i warzywa powinny utworzyć nam bulion. Jeżeli nie, to koniecznie trzeba przygotować kubek bulionu warzywnego
- Mięso przekładamy na naczynia żaroodpornego, następnie dodajemy wszystkie warzywa i całość zalewamy bulionem. Dodajemy wino (opcjonalnie). Pietruszkę siekamy i posypujemy całą potrawkę
-Danie wkładamy na nagrzanego piekarnika i gotujemy/pieczemy około 30 minut
- Można podawać z ryżem
- Mięso podsmażamy na oleju- wyciągamy. Warzywa około 10-15 minut podsmażamy na tej samej patelni. Przyprawiamy. Mięso i warzywa powinny utworzyć nam bulion. Jeżeli nie, to koniecznie trzeba przygotować kubek bulionu warzywnego
- Mięso przekładamy na naczynia żaroodpornego, następnie dodajemy wszystkie warzywa i całość zalewamy bulionem. Dodajemy wino (opcjonalnie). Pietruszkę siekamy i posypujemy całą potrawkę
-Danie wkładamy na nagrzanego piekarnika i gotujemy/pieczemy około 30 minut
- Można podawać z ryżem
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz