wtorek, 8 grudnia 2015

Pieczony kurczak w marynacie miodowo-musztardowej

Źródło: kadr z filmu Funny People


Film Funny people miał być „fany”. Trochę był, ale bez przesady, liczyłam na coś więcej. Komedia o umierającym komiku miała być zabawna, coś jednak poszło nie tak. Do tego obsada składająca się z obecnie najlepszych komików USA- Adam Sandler, Seth Roger, dlatego tym bardziej nie rozumiem, czemu nie wyszło…


Źródło: kadr z filmu Funny People


Obstawiam, że jedli indyka nie kurczaka ;), ale z racji jego wielkości postawiłam na kuraka dla dwóch osób :)

Forma: naczynie żaroodporne; Temperatura: 200 stopni; Czas pieczenia; 1,30h; Porcja dla 4 osób;

Składniki:

- Jeden cały (szczęśliwie żyjący, spacerujący po wolnym wybiegu na wsi i świadomie chcący wypełnić swoje przeznaczenie- nakarmienie człowieków)- KURCZAK
- 1 duża cebula
- 2 żabki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- Przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy,  papryka czerwona, mielona (ostra i słodka)

Sposób przygotowania:

- Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Doprawić go solą i pieprzem (również w środku)
- Cebulę i czosnek obrać, cebulę przekroić na pół i wrzucić wszystko do środka kurczaka. Związać mu nóżki
- Miód i musztardę mieszamy w miseczce z przyprawami. Wcieramy mieszankę w kurczaka


- Piekarnik nagrzewamy, kurczaka najpierw pieczemy 30 minut bez przykrycia, kolejną godzinę pieczemy pod folią





- Polecam podać kurczaka z ziemniaczkami pieczonymi w folii aluminiowej z masełkiem czosnkowym


Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...