Klasyk filmowy jakim jest Ojciec Chrzestny, nie trzeba nikomu dokładnie
opisywać o czym jest. Dla jeszcze nie wtajemniczonych to, jest to dzieło, nakręcone na podstawie książki Mario
Puzo, opowiada o nowojorskiej rodzinie mafijnej Corleone. Akcje filmu toczą się nie tylko w Ameryce, ale
również na Sycylii… a skoro mowa o Włochach to nie może się objeść bez jedzenia
i popularnego spaghetti…. Włosi podobnie jak Grecy jedzą, piją i jeszcze raz jedzą …;) dlatego tak kocham te
obie kultury. Jak byłam młodsza zastanawiałam się, czy czasem nie powinnam się
urodzić w którymś z tych krajów, hehe :)
MOJA OCENA FILMU: 8/10
Przepis na spaghetti z Ojca Chrzestnego [wzorowany na
przepisie jednego z bohaterów filmu ;)]:
Czas przygotowania: 1h-1,5 h, Porcja dla czterech osób;
Składniki:
- włoski makaron spaghetti
- oliwa z oliwek
- mała cebula
- 1 kiełbasa
- 20dag mięsa mielonego, np. z łopatki
- puszka włoskich pomidorów krojonych bez skórki
- 300g włoskiego soku pomidorowego lekko zagęszczonego
- 2 lub 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki cukru białego
- pół kieliszka wina czerwonego wytrawnego
- przyprawy (bazylia, oregano, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól)
- ser parmezan, lub opcjonalnie mozzarella lub zwykły ser żółty
- świeże zioła do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać dwie łyżki oliwy w garnku, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Dorzucić pokrojoną kiełbasę, lekko podsmażyć
- Do garnka dodać soku pomidorowego, wcześniej uformowane w kuleczki klopsiki, puszkę pomidorów, przecier pomidorowy, wino i cukier. Całość delikatnie wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut
- Zagotować osoloną wodę na makaron
- Do sosu dodać przyprawy według uznania i dalej gotować przez 15 minut. W tym czasie wrzucić makaron i gotować 12 minut
- Gotowy makaron przelać zimną wodą, wyłożyć na talerze i przykryć go sosem pomidorowym. Na wierzch zetrzeć ser i udekorować świeżą bazylią lub oregano.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz