Django
jest kolejnym z moich ulubionych filmów, mojego ulubionego reżysera ;) Choć na
początku filmu miałam wrażenie, że tym razem Tarantino jakoś nakręcił chyba
film z mniejszą ilością krwawego polotu to po połowie stwierdziłam, że jednak
jestem w domu i Quentin nadrabiał już do końca, scenami na swój oryginalny
sposób.
MOJA
OCENA FILMU: 10/10
Oglądając
film Django raz Ci jest przykro, za chwile się śmiejesz a później znowu
współczujesz bohaterom. Ciężko jednoznacznie sklasyfikować ten film do jednego
gatunku. Sam fakt, że jest w stylu westernu już mnie zaskoczył i o dziwo
pozytywnie. Akcja filmu dzieje się na Południu Stanów zjednoczonych gdzie
panują czasy niewolnictwa. Łowca głów (Christoph Waltz) uwalnia jednego
czarnoskórego niewolnika o imieniu Django (Jamie Foxx), który ma go doprowadzić do poszukiwanego
przestępcy. W zamian za to proponuje mu pomoc odbicia/wykupienia żony Django
z niewoli od okrutnego i pałającego nienawiścią do „murzynów” Calvina Candie (Leonardo DiCaprio)... Film
gorąco polecam do obejrzenia!
Przepis
na biały tort:
Forma:
tortownica 23cm; Temperatura: 180/120 stopni; Czas pieczenia: 35min-1,20h; Czas
przygotowania: około 4h
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- Łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mąki
- 170g masła (palma z murzynkiem)
- ½ szklanki cukru
- 2 banany
- 4 jajka
- Łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mąki
- 170g masła (palma z murzynkiem)
- ½ szklanki cukru
- 2 banany
Masa:
- 50dag sera zmielonego na sernik
- 2 płaskie łyżki mąki
- ½ szklanki cukru
- 2 jajka
- Łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Łyżeczka cukru waniliowego
- ¼ szklanki śmietanki 30%
- 50dag sera zmielonego na sernik
- 2 płaskie łyżki mąki
- ½ szklanki cukru
- 2 jajka
- Łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Łyżeczka cukru waniliowego
- ¼ szklanki śmietanki 30%
Wierzch:
- 250g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru
- Pół szklanki śmietanki 30%
- 250g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru
- Pół szklanki śmietanki 30%
Sposób
przygotowania:
-
Składniki na masę: ser+mąka+cukier+ekstrakt+cukier waniliowy = zmiksować.
Dodawać po jednym jajku i krótko miksować, na koniec dodać śmietankę i całość
zmiksować na jednolita masę. Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Dno tortownicy
wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wychodził poza obręb obręczy. Masę serową
przelać i piec 20 minut, a następnie przez około 1h w temperaturze 125 stopni.
Masa ma być zwarta i się ściąć. Po upieczeniu, zdjąć obręcz, masę przełożyć na
talerz i wstawić do lodówki
- Ciasto: jajka i ekstrakt zmiksować krótko. Do osobnej miski przesiać mąką, dodać cukier i proszek do pieczenia- wymieszać łyżką. Do jajek dodać miękkie masło- miksować i dodawać mieszankę z mąką. Całość dokładnie ukręcić mikserem. Dno tortownicy robimy jak poprzednio plus smarujemy boki masłem. Banany kroimy cienko wzdłuż i układamy na dnie formy. Banany zalewamy masą ciasta wyrównujemy . Wkładamy do piekarnika na 35 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni
- Składniki na wierzch ubijać mikserem tak długo aż będzie ma gęsta i zwarta
- Na wierzch ciasta z bananami kładziemy płaski talerz/paterę/ blaszkę i odwracamy ciasto do góry nogami. Tniemy je powoli wzdłuż i górną część zdejmujemy ostrożnie. Na pierwszą warstwę dajemy serek mascarpone, następnie układamy masę serową, ponownie ją smarujemy cienko mascarpone i kładziemy górną cześć ciasta z bananami i ponownie posmarować mascarpone plus boki torciku
Ogólnie trzeba się trochę nagimnastykować ;) i najlepiej kroić ciasto wzdłuż w dwie osoby ( jedna kroi, druga podkłada papier pod cięty spód). Może jest trochę zachodu i czasochłonne, ale za to jakie pyszne! Warte tego, tak jak warty jest ten film obejrzenia:)
- Ciasto: jajka i ekstrakt zmiksować krótko. Do osobnej miski przesiać mąką, dodać cukier i proszek do pieczenia- wymieszać łyżką. Do jajek dodać miękkie masło- miksować i dodawać mieszankę z mąką. Całość dokładnie ukręcić mikserem. Dno tortownicy robimy jak poprzednio plus smarujemy boki masłem. Banany kroimy cienko wzdłuż i układamy na dnie formy. Banany zalewamy masą ciasta wyrównujemy . Wkładamy do piekarnika na 35 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni
- Składniki na wierzch ubijać mikserem tak długo aż będzie ma gęsta i zwarta
- Na wierzch ciasta z bananami kładziemy płaski talerz/paterę/ blaszkę i odwracamy ciasto do góry nogami. Tniemy je powoli wzdłuż i górną część zdejmujemy ostrożnie. Na pierwszą warstwę dajemy serek mascarpone, następnie układamy masę serową, ponownie ją smarujemy cienko mascarpone i kładziemy górną cześć ciasta z bananami i ponownie posmarować mascarpone plus boki torciku
Ogólnie trzeba się trochę nagimnastykować ;) i najlepiej kroić ciasto wzdłuż w dwie osoby ( jedna kroi, druga podkłada papier pod cięty spód). Może jest trochę zachodu i czasochłonne, ale za to jakie pyszne! Warte tego, tak jak warty jest ten film obejrzenia:)
Smacznego!
Zgadzam się, film wart polecenia, a ciasto warte grzechu... ;)
OdpowiedzUsuńMusi! :p skoro tyle godzin się je robi ;)hehe Dziękuję :)
Usuń