poniedziałek, 15 lipca 2013

Biały tort z Django


Źródło: kadr z filmu Django
Django jest kolejnym z moich ulubionych filmów, mojego ulubionego reżysera ;) Choć na początku filmu miałam wrażenie, że tym razem Tarantino jakoś nakręcił chyba film z mniejszą ilością krwawego polotu to po połowie stwierdziłam, że jednak jestem w domu i Quentin nadrabiał już do końca, scenami na swój oryginalny sposób.

MOJA OCENA FILMU: 10/10

Oglądając film Django raz Ci jest przykro, za chwile się śmiejesz a później znowu współczujesz bohaterom. Ciężko jednoznacznie sklasyfikować ten film do jednego gatunku. Sam fakt, że jest w stylu westernu już mnie zaskoczył i o dziwo pozytywnie. Akcja filmu dzieje się na Południu Stanów zjednoczonych gdzie panują czasy niewolnictwa. Łowca głów (Christoph Waltz) uwalnia jednego czarnoskórego niewolnika o imieniu Django (Jamie Foxx), który ma go doprowadzić do poszukiwanego przestępcy. W zamian za to proponuje mu pomoc odbicia/wykupienia żony Django z niewoli od okrutnego i pałającego nienawiścią do „murzynów”  Calvina Candie (Leonardo DiCaprio)... Film gorąco polecam do obejrzenia!

Przepis na biały tort:


Forma: tortownica 23cm; Temperatura: 180/120 stopni; Czas pieczenia: 35min-1,20h; Czas przygotowania: około 4h

Składniki:

Ciasto:
- 4 jajka
- Łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mąki
- 170g masła (palma z murzynkiem)
- ½ szklanki cukru
- 2 banany
Masa:
- 50dag sera zmielonego na sernik
- 2 płaskie łyżki mąki
- ½ szklanki cukru
- 2 jajka
- Łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Łyżeczka cukru waniliowego
- ¼ szklanki śmietanki 30%
Wierzch:
- 250g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru
- Pół szklanki śmietanki 30%


Sposób przygotowania:

- Składniki na masę: ser+mąka+cukier+ekstrakt+cukier waniliowy = zmiksować. Dodawać po jednym jajku i krótko miksować, na koniec dodać śmietankę i całość zmiksować na jednolita masę. Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wychodził poza obręb obręczy. Masę serową przelać i piec 20 minut, a następnie przez około 1h w temperaturze 125 stopni. Masa ma być zwarta i się ściąć. Po upieczeniu, zdjąć obręcz, masę przełożyć na talerz i wstawić do lodówki
- Ciasto: jajka i ekstrakt zmiksować krótko. Do osobnej miski przesiać mąką, dodać cukier i proszek do pieczenia- wymieszać łyżką. Do jajek dodać miękkie masło- miksować i dodawać mieszankę z mąką. Całość dokładnie ukręcić mikserem. Dno tortownicy robimy jak poprzednio plus smarujemy boki masłem. Banany kroimy cienko wzdłuż i układamy na dnie formy. Banany zalewamy masą ciasta  wyrównujemy . Wkładamy do piekarnika na 35 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni
- Składniki na wierzch ubijać mikserem tak długo aż będzie ma gęsta i zwarta
- Na wierzch ciasta z bananami kładziemy płaski talerz/paterę/ blaszkę i odwracamy ciasto do góry nogami. Tniemy je powoli wzdłuż i górną część zdejmujemy ostrożnie. Na pierwszą warstwę dajemy serek mascarpone, następnie układamy masę serową, ponownie ją smarujemy cienko mascarpone i kładziemy górną cześć ciasta z bananami i ponownie posmarować mascarpone plus boki torciku

Ogólnie trzeba się trochę nagimnastykować ;) i najlepiej kroić ciasto wzdłuż w dwie osoby ( jedna kroi, druga podkłada papier pod cięty spód). Może jest trochę zachodu i czasochłonne, ale za to jakie pyszne! Warte tego, tak jak warty jest ten film obejrzenia:)

          



                           Smacznego!


 
















2 komentarze:

  1. Zgadzam się, film wart polecenia, a ciasto warte grzechu... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musi! :p skoro tyle godzin się je robi ;)hehe Dziękuję :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...