Źródło: kadr z filmu Pulp Fiction |
Przyszedł najwyższy czas na hamburgery z Pulp Fiction :)
Właściwie wymieniane jest kilka różnych nazw hamburgerów w kilku śmiesznych scenach. Ja tym razem
postawiłam na „pożywne śniadanie” i na
smakowy gust Julesa podczas składanej wizyty u Bretta i jego kumpli, którzy
narazili się Wielkiemu Szefowi Marsellusowi!
Ciekawostką jest fakt, że tak naprawdę nie istnieje taka sieć burgerów jak Big Kahuna Burger. Quentin Tarantino stworzył fikcyjną sieć hawajskich Fast-foodów i burgery z tej knajpki pojawiają się nie tylko w filmie Pulp Fiction, ale jeszcze w czterech innych, m.in. Death Proof. Jeżeli się zastanawiacie, jak to możliwe skoro są nawet opakowania z logo firmowym, to od razu mówię, że zaprojektował je stary przyjaciel Quentina- Jerry Martinez :)
Źródło: youtube.com
A skoro nie wiadomo jak oryginalnie smakują te hamburgery, ani co dokładnie jest w
środku, to stwierdziłam, że zrobię je właśnie tak…..:
Przepis
na Cheeseburgera z Big Kahuna Burger:
Czas
przygotowania: 30 minut; Porcja: 6 burgerów;
Składniki:
-
0,5kg mięsa mielonego wołowego, lub wieprzowe-wołowe
- 6 sztuk bułek do burgerów (ewentualnie zwykłe okrągłe)
- 6 plasterków sera żółtego
- 1 pomidor
- Pół cebuli
- Pół papryki czerwonej
- 6 Liści sałaty
- Ketchup i musztarda
- 2 jajka
- Bułka tarta
- Przyprawy: sól, pieprz, zioła
- 6 sztuk bułek do burgerów (ewentualnie zwykłe okrągłe)
- 6 plasterków sera żółtego
- 1 pomidor
- Pół cebuli
- Pół papryki czerwonej
- 6 Liści sałaty
- Ketchup i musztarda
- 2 jajka
- Bułka tarta
- Przyprawy: sól, pieprz, zioła
Sposób
przygotowania:
- Do mięsa w misce dodać
jajka, przyprawy i trochę bułki tartej, aż mięso będzie zwarte i łatwe do
formowania
- Formujemy duże, okrągłe burgery i smażymy na patelni. Na jednej ze stron kładziemy ser żółty i na wolnym ogniu smażymy burgery , aż ser się trochę roztopi
- Bułkę przekrawamy na dwie połówki i na 3 minuty podgrzewamy w piekarniku na 100 stopni. Następnie kładziemy po kolei na spód bułki: liść sałaty, burgera z serem, keczup/musztarda, plasterek pomidora, papryka i plasterek cebuli. Przykrywamy górą bułki i pożywne śniadanie gotowe ;)
- Formujemy duże, okrągłe burgery i smażymy na patelni. Na jednej ze stron kładziemy ser żółty i na wolnym ogniu smażymy burgery , aż ser się trochę roztopi
- Bułkę przekrawamy na dwie połówki i na 3 minuty podgrzewamy w piekarniku na 100 stopni. Następnie kładziemy po kolei na spód bułki: liść sałaty, burgera z serem, keczup/musztarda, plasterek pomidora, papryka i plasterek cebuli. Przykrywamy górą bułki i pożywne śniadanie gotowe ;)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz