poniedziałek, 1 lipca 2013

Ciasto cytrynowe z Gotowych Na Wszystko


Gotowe na wszystko jest jednym z moich ulubionych seriali zaraz za Lostami. Opowiada o czterech przyjaciółkach i mieszkańcach miasteczka Wisteria Lane. Główne bohaterki starają się odkryć dlaczego ich piąta przyjaciółka popełniła samobójstwo i na ile tak naprawdę znają swoich sąsiadów. Czy ktoś z nich nie jest szantażystą, mordercą, a może kochankiem?

Serial porusza chyba wszystkie możliwe problemy między związkami, dziećmi i ogólnie życiowe. Jednakże nie jest to jakiś smutny serial o dramatach tylko o różnych możliwościach wyjścia. Opowiada jak o niektóre rzeczy trzeba w życiu walczyć i co jest najważniejsze. Oczywiście śmiesznych sytuacji i tekstów jest mnóstwo :) i na każdym odcinku można się dużo pośmiać. Mają miejsce intrygi, manipulacje, a główne bohaterki są rzeczywiście gotowe na wszystko….

MOJA OCENA SERIALU: 9/10


Ciasto cytrynowe robię już od jakiegoś czasu, ale dopiero nie dawno oglądając program o Marcia Cross, czy rzeczywiście tak gotuje jak w serialu (aktorce wcielającą się w rolę Bree Van De Kamp- idealnej pani domu) przypomniało mi się jej ciasto cytrynowe w serialu. Bree robi najlepsze desery i ciasta, ale kiedy do miasteczka wprowadziła się Katherine Mayfair, Bree musiała ponownie walczyć o ten tytuł. Jest scena, gdzie Katherine podmienia ciasto cytrynowe Bree na swoje i częstuje przyjaciółki, które się nim zachwycają. Prawda wychodzi na jaw, a Van de Kamp jest gotowa na wszystko, aby być na pierwszym miejscu...

Źródło: youtube.com

Przepis na ciasto cytrynowe Bree, a może Katherine? Nie :) spróbujcie moją wersję

Forma: tortownica 22 cm; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: 1h 20 minut;

Składniki:


- 250 dag miękkiego masła (Palma z murzynkiem)
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki mleka 3,2%
- 2 ml ekstraktu waniliowego
- 5 ml ekstraktu cytrynowego
- 4 cytryny
- szczypta soli


Do polewy cytrynowej: sok z dwóch cytryn + 5 łyżek cukru


Sposób przygotowania:

- Przygotować formę do ciasta, wysmarować dno i brzegi tłuszczem (używam Palmy z murzynkiem), posypać bułką tartą i nadmiar jej sunąć z formy.
- Skórkę z czterech cytryn zetrzeć na drobnej tarce (1) i wycisnąć do osobnego rondelka sok z dwóch cytryn i odłożyć na później

(1)

- Do miseczki przesiać mąką razem z proszkiem do pieczenia i odstawić na 10 minut. Następnie w dużej misce miksujemy masło z cukrem, dodajemy po kolei jajka i miksujemy. Dodać mleko, ekstrakty  oraz sól i ponownie miksować dodając do całości mąkę z proszkiem. Na końcu miksowania dodajemy skórkę z cytryn i na wolnych obrotach mieszamy.
- Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni i przelewamy masę ciasta do formy, wyrównując ją. Pieczemy ciasto około godziny i dwudziestu minut w zależności od piekarnika. Kiedyś to ciasto piekłam godzinę i wystarczało, obecnie przy nowym piekarniku piekę o 20 minut dłużej. Ciasto ma być suche po wbiciu w nie patyczka. Jeżeli wierzch będzie się za bardzo rumienił można przykryć go papierem do pieczenia.
- Rondelek z sokiem z cytryn wraz z cukrem podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru. Jeżeli po skosztowaniu syropu jest dla Was za kwaśny to śmiało dodać jeszcze łyżkę cukru, ale pamiętajcie że ciasto jest również słodkie.
- Po upieczeniu ciasta nakłuwamy go patyczkiem do szaszłyków dość obficie (ciasto wtedy głębiej wchłonie sok) i dokładnie nasączamy je polewą.
- Po ostygnięciu posypać ciasto cukrem pudrem.






Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...