Źródło: kadr z filmu Moje wielkie Greckie wesele |
Uwielbiam tą komedię, być może dlatego, że o grekach,
a jak grecy to jedzenie :D Poza tym film jest naprawdę śmieszny. Opowiada o 30
letniej greczynce Touli, która według rodziny powinna już dawno wyjść za mąż za
Greka i urodzić kilka greckich dzieci ;) i do tego cały czas im gotować.
Jednakże serce nie sługa i Toula zakochuje się w Amerykaninie. W związku z tym
rozpoczyna się cała lawina zabawnych historii, począwszy od randek, poznania
ojca Touli, aż do ich wesela…
MOJA OCENA FILMU: 8/10
Toula będąc małą dziewczynką, zamiast do szkoły brać
kanapki jak reszta normalnych dzieci, ona wyciągała zapakowaną przez mamę
moussakę, hehe. Oczywiście dla dziecka jest to traumatyczny przeżycie, ale ja
bym się chyba ucieszyła ;) Tak serio serio, to jest to moje ulubione danie i
nie skomplikowane pomimo nazwy ;)
Przepis na moussakę:
Forma: naczynie żaroodporne; Temperatura: 180-200 stopni; Czas pieczenia:
35 minut; Porcja dla czterech osób
Składniki:
- 1 duży bakłażan
- 1 cukinia
- 4 średnie ziemniaki
- 200 g sera żółtego
- 0,5 kg mięsa mielonego, najlepiej wieprzowe-wołowe
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 100ml soku zagęszczonego z pomidorów
- 50g masła
- Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, świeża bazylia i oregano, cynamon, gałka muszkatołowa
- Około 2 szklanek mleka
- 4 łyżki mąki
- Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa kroimy: cebulę na kostkę, czosnek drobno a bakłażan i cukinię w plastry (1). Bakłażan i cukinię solimy. Na głębokiej patelni podsmażamy bakłażan i cukinię z dwóch stron i wyciągamy na talerz.
- 1 duży bakłażan
- 1 cukinia
- 4 średnie ziemniaki
- 200 g sera żółtego
- 0,5 kg mięsa mielonego, najlepiej wieprzowe-wołowe
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 100ml soku zagęszczonego z pomidorów
- 50g masła
- Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, świeża bazylia i oregano, cynamon, gałka muszkatołowa
- Około 2 szklanek mleka
- 4 łyżki mąki
- Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa kroimy: cebulę na kostkę, czosnek drobno a bakłażan i cukinię w plastry (1). Bakłażan i cukinię solimy. Na głębokiej patelni podsmażamy bakłażan i cukinię z dwóch stron i wyciągamy na talerz.
(1) |
- W tej samem patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy mięso mielone. Po 15 minutach do mięsa dodajemy puszkę pomidorów i sok z pomidorów. Gotujemy tak długo aż zgęstnieje. Mięso przyprawiamy solą , pieprzem , ziołami i dodajemy główną przyprawę czyli cynamon. Na końcu kilka listków świeżej bazyli i oregano.
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut od zagotowania. Mają nie być twarde, ale też nie miękkie
- Formę dokładnie smarujemy oliwą z oliwek. Układamy jedną warstwę bakłażanów, następnie ziemniaki, cukinię i mięso. Ponownie układamy warstwę z bakłażana i z reszty warzyw jeżeli zostały. Z ziemniakami nie przesadzać, są tylko uzupełnieniem, dodatkiem do moussaki.
Sos beszamelowy
Wykonanie sosu najlepiej przedstawi poniższy filmik, który nie powstałby gdyby nie pomoc męża ;) Tym razem ja stałam się operatorem kamery, a dłonie męża aktorami ;)
-
Rozpuścić w rondelku masło, dodawać po łyżce mąkę. Następnie wlać szklankę
mleka, ponownie łyżka mąki i mleko. Sos musi zgęstnieć. Trochę przyprawić solą
i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na końcu dodać trochę sera żółtego
- Sosem beszamelowym zalać danie w naczyniu a na końcu posypać grubo startym serem żółtym (2). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut do zarumienienia się sera
- Sosem beszamelowym zalać danie w naczyniu a na końcu posypać grubo startym serem żółtym (2). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut do zarumienienia się sera
(2) |
Ps. Przepis jest w oparciu o rady kucharza greckiego pochodzenia: link
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz