czwartek, 4 lipca 2013

Moje Wielkie Greckie Wesele, czyli Moussaka


Źródło: kadr z filmu Moje wielkie Greckie wesele
Uwielbiam tą komedię, być może dlatego, że o grekach, a jak grecy to jedzenie :D Poza tym film jest naprawdę śmieszny. Opowiada o 30 letniej greczynce Touli, która według rodziny powinna już dawno wyjść za mąż za Greka i urodzić kilka greckich dzieci ;) i do tego cały czas im gotować. Jednakże serce nie sługa i Toula zakochuje się w Amerykaninie. W związku z tym rozpoczyna się cała lawina zabawnych historii, począwszy od randek, poznania ojca Touli, aż do ich wesela…

MOJA OCENA FILMU: 8/10

Toula będąc małą dziewczynką, zamiast do szkoły brać kanapki jak reszta normalnych dzieci, ona wyciągała zapakowaną przez mamę moussakę, hehe. Oczywiście dla dziecka jest to traumatyczny przeżycie, ale ja bym się chyba ucieszyła ;) Tak serio serio, to jest to moje ulubione danie i nie skomplikowane pomimo nazwy ;)

Przepis na moussakę:

Forma: naczynie żaroodporne;  Temperatura: 180-200 stopni; Czas pieczenia: 35 minut; Porcja dla czterech osób

Składniki:

- 1 duży bakłażan
- 1 cukinia
- 4 średnie ziemniaki
- 200 g sera żółtego
- 0,5 kg mięsa mielonego, najlepiej wieprzowe-wołowe
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 100ml soku zagęszczonego z pomidorów
- 50g masła
- Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, świeża bazylia i oregano, cynamon, gałka muszkatołowa
- Około 2 szklanek mleka
- 4 łyżki mąki
- Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:


- Wszystkie warzywa kroimy: cebulę  na kostkę, czosnek drobno a bakłażan i cukinię w plastry (1). Bakłażan i cukinię solimy. Na głębokiej patelni podsmażamy bakłażan i cukinię z dwóch stron i wyciągamy na talerz. 

(1)

- W tej samem patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy mięso mielone. Po 15 minutach do mięsa dodajemy puszkę pomidorów i sok z pomidorów. Gotujemy tak długo aż zgęstnieje. Mięso przyprawiamy solą , pieprzem , ziołami i dodajemy główną przyprawę czyli cynamon. Na końcu kilka listków świeżej bazyli i oregano.
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut od zagotowania. Mają nie być twarde, ale też nie miękkie
- Formę dokładnie smarujemy oliwą z oliwek. Układamy jedną warstwę bakłażanów, następnie ziemniaki, cukinię i mięso. Ponownie układamy warstwę z bakłażana i z reszty warzyw jeżeli zostały. Z ziemniakami nie przesadzać, są tylko uzupełnieniem, dodatkiem do moussaki. 

Sos beszamelowy


Wykonanie sosu najlepiej przedstawi poniższy filmik, który nie powstałby gdyby nie pomoc męża
;) Tym razem ja stałam się operatorem kamery, a dłonie męża aktorami ;)



- Rozpuścić w rondelku masło, dodawać po łyżce mąkę. Następnie wlać szklankę mleka, ponownie łyżka mąki i mleko. Sos musi zgęstnieć. Trochę przyprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na końcu dodać trochę sera żółtego
- Sosem beszamelowym zalać danie w naczyniu a na końcu posypać grubo startym serem żółtym (2). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut do zarumienienia się sera


(2)
 




Smacznego!







Ps. Przepis jest w oparciu o rady kucharza greckiego pochodzenia: link

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...