Bękarty…
ach nawet nie wiem od czego tu zacząć, więc zaczynam od och i achów nad
kolejnym mega filmem Tarantino „Bękarty Wojny”. Akcja, humor i obsada
wyśmienita, a zakończenie filmu jest wisienką na tym torcie :)
MOJA OCENA FILMU: 10/10
Film
zaczyna się od egzekucji rodziny żydowskiej przez nazistowskiego pułkownika
Hansa Landa (Christoph Waltz) w okupowanej Francji. Udaje się przeżyć i uciec jednej dziewczynie- Shosanna
(Melanie Laurent), która zmienia tożsamość i prowadzi kino w Paryżu. W kolejnej odsłonie filmu
dzieje się całkiem inna przygoda. Otóż pewien porucznik, Aldo Raine (Brad Pitt)
organizuje grupę mścicieli z żydowskich żołnierzy i wraz z nimi przemierza
Europę dokonując rzezi na nazistach. Wszystko się łączy w jedną całość, gdyż
wszystkich bohaterów łączy jeden cel- wybicie wszystkich nazistów…. a dodatkowo
nadarza się okazja wyeliminowania przywódców III Rzeszy…
Pewnego razu dochodzi do niefortunnego spotkania Landa z Shosanna…. Dla niej jest to nie wątpliwie jeden z najbardziej stresujących momentów. Czy faktycznie pułkownik jej nie rozpoznał, czy może tylko sprawiał takie pozory i miał jakiś plan? Ciężko ocenić, a szczególnie ciężko jak się patrzy na pyszny kawałek strudla jabłkowego, który przyćmiewał mi zmysły ;)
Przepis na
strudel jabłkowy:
Forma: Blacha;
Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: 30-45 minut;
Składniki:
- 4 duże jabłka
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 100g masła (palma z murzynkiem)
- 1 jajko
- 10g cukru waniliowego
- 2 łyżki cynamonu
- 3 łyżki cukru brązowego
- 3 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- Szczypta soli
- Cukier puder
- Kremówka do ubicia bitej śmietany/ lub kupna bita śmietana
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 100g masła (palma z murzynkiem)
- 1 jajko
- 10g cukru waniliowego
- 2 łyżki cynamonu
- 3 łyżki cukru brązowego
- 3 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- Szczypta soli
- Cukier puder
- Kremówka do ubicia bitej śmietany/ lub kupna bita śmietana
Sposób
przygotowania:
- Jabłka
obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy, dodajemy cynamon, cukier
waniliowy i brązowy
- Do miski przesiać mąkę, dodać 75g masła posiekanego, jajko, sól, sok z cytryny i całość ugnieść tak, aby się nie kleiło do naszych dłoni ani do miski
- Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, bardzo cienko. Wręcz aby Wam przebijał papier/blat ale, aby się nie rozerwało :). 25g masła roztopić w rondelku i wysmarować całe rozwałkowane ciasto. Po jednej stronie rozłożyć grubą warstwę jabłek i przykryć je ciastem (zawinąć) jak kołderką aby nie zmarzły i były zwarte w jednym miejscu.
- Do miski przesiać mąkę, dodać 75g masła posiekanego, jajko, sól, sok z cytryny i całość ugnieść tak, aby się nie kleiło do naszych dłoni ani do miski
- Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, bardzo cienko. Wręcz aby Wam przebijał papier/blat ale, aby się nie rozerwało :). 25g masła roztopić w rondelku i wysmarować całe rozwałkowane ciasto. Po jednej stronie rozłożyć grubą warstwę jabłek i przykryć je ciastem (zawinąć) jak kołderką aby nie zmarzły i były zwarte w jednym miejscu.
- Z wierzchu ciasto również smarujemy
roztopionym masłem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut,
aż góra ciasta się zarumieni
- Ciasto podajemy z bitą śmietaną, grubo posypane cukrem pudrem
- Ciasto podajemy z bitą śmietaną, grubo posypane cukrem pudrem
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz