niedziela, 25 sierpnia 2013

Strudel jabłkowy uwielbiany przez Hansa Landa


Źródło: kadr z filmu Bękarty Wojn
Bękarty… ach nawet nie wiem od czego tu zacząć, więc zaczynam od och i achów nad kolejnym mega filmem Tarantino „Bękarty Wojny”. Akcja, humor i obsada wyśmienita, a zakończenie filmu jest wisienką na tym torcie :)

MOJA OCENA FILMU: 10/10

Film zaczyna się od egzekucji rodziny żydowskiej przez nazistowskiego pułkownika Hansa Landa (Christoph Waltz) w okupowanej Francji. Udaje się przeżyć i uciec jednej dziewczynie- Shosanna (Melanie Laurent), która zmienia tożsamość i prowadzi kino w Paryżu. W kolejnej odsłonie filmu dzieje się całkiem inna przygoda. Otóż pewien porucznik, Aldo Raine (Brad Pitt) organizuje grupę mścicieli z żydowskich żołnierzy i wraz z nimi przemierza Europę dokonując rzezi na nazistach. Wszystko się łączy w jedną całość, gdyż wszystkich bohaterów łączy jeden cel- wybicie wszystkich nazistów…. a dodatkowo nadarza się okazja wyeliminowania przywódców III Rzeszy…

Pewnego razu dochodzi do niefortunnego spotkania Landa z Shosanna…. Dla niej jest to nie wątpliwie jeden z najbardziej stresujących momentów. Czy faktycznie pułkownik jej nie rozpoznał, czy może tylko sprawiał takie pozory i miał jakiś plan? Ciężko ocenić, a szczególnie ciężko jak się patrzy na pyszny kawałek strudla jabłkowego, który przyćmiewał mi zmysły ;)
Źródło: kadr z filmu Bękarty Wojny


Przepis na strudel jabłkowy:

Forma: Blacha; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: 30-45 minut;

Składniki:

- 4 duże jabłka
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 100g masła (palma z murzynkiem)
- 1 jajko
- 10g cukru waniliowego
- 2 łyżki cynamonu
- 3 łyżki cukru brązowego
- 3 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- Szczypta soli
- Cukier puder
- Kremówka do ubicia bitej śmietany/ lub kupna bita śmietana

Sposób przygotowania:

- Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy, dodajemy cynamon, cukier waniliowy i brązowy
- Do miski przesiać mąkę, dodać 75g masła posiekanego, jajko, sól, sok z cytryny i całość ugnieść tak, aby się nie kleiło do naszych dłoni ani do miski
- Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, bardzo cienko. Wręcz aby Wam przebijał papier/blat ale, aby się nie rozerwało :). 25g masła roztopić w rondelku i wysmarować całe rozwałkowane ciasto. Po jednej stronie rozłożyć grubą warstwę jabłek i przykryć je ciastem (zawinąć) jak kołderką aby nie zmarzły i były zwarte w jednym miejscu.



- Z wierzchu ciasto również smarujemy roztopionym masłem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut, aż góra ciasta się zarumieni
- Ciasto podajemy z bitą śmietaną, grubo posypane cukrem pudrem





                    Smacznego!


 
  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...