poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Sierpniowe Festiwale- cz.3



I tak naprawdę ostatnie jakie przedstawię na ten miesiąc. Natomiast już teraz mogę powiedzieć, że we wrześniu mają miejsce jeszcze ciekawsze i smaczniejsze imprezy jedzenia niż w sierpniu :) Chociaż nie wątpliwie to kwestia smaku….


Zacznę od największego, amerykańskiego i darmowego! Festiwalu Pieczenia Żeberek. Serwują ponoć najlepsze żeberka na zachodzie, czyli w Sparks (Nevada) w USA. Jak ktoś z was akurat tam jest, to się może załapać na wyżerkę, bo zaczyna się dopiero w środę, a kończy 2 września. Na imprezie nauczysz się od podszewki jak przyrządzić żeberka, posłuchasz koncertów i na pewno się najesz :)


Źródło:http://www.iuve.pl/dowiadujemy-sie/kultura/article/grillowanie-po-polsku-odcinek-2/


Natomiast Ci z Was, którzy siedzą w Europie, np. w Szwecji to zaliczą dni Raka. Dla Szwedów od połowy sierpnia zaczyna się czas wielkiego pałaszowania tych skorupiaków. Właściwie to cały kraj zamienia się w rakową imprezę. Natomiast największa impreza jest pod koniec sierpnia w Malmo, gdzie odbywają się koncerty, bale kostiumowe, leją się beczki piwa i w ogóle jest kolorowo. Przy tym wszystkim zajadamy się rakami parzonymi czy duszonymi w piwie. Mniam :)
  
Źródło: http://www.rybaprzepis.pl/2340/jak-przygotowac-raki/


Jeżeli masz dość plażingu - smażingu na piasku w Portugalii to zapraszam na Festiwal Sardynki :). W pobliżu plaż Algarve w miasteczku Portim, kutry zrzucają kosze sardynek i „wędrują” do centrum miasteczka. Tam są przygotowywane na wszelakie sposoby, na grillu, smażone, solone i oczywiście popijane dużą ilością wina.

Źródło: http://www.odyssei.com/przepisy-na-portugalskie-potrawy/1393_artsmakipodrozysmaksmaczki.html


Zapraszam do zapoznania się z poprzednimi częściami festiwalowego szaleństwa, tzn częścią pierwszą i część drugą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...