„The Simpsons
movie” nie zrobił na mnie wielkiego wrażenia. Wolałam tą rodzinkę w wersji
serialowej, uważam, że odcinki były zabawniejsze niż film w wersji kinowej.
Pomimo rozczarowania, to na pewno poprawiają mi humor pyszne, tłuściutkie doughnuty
Homera…. :)
MOJA
OCENA FILMU: 6,5/10
Film
opowiada życie rodziny Simpsonów, gdzie Homer (ojciec i głowa rodziny… :p) nie chcąc doprowadza do katastrofy w swoim miasteczku. Musi on teraz stawić czoło
problemowi i go rozwiązać. Musi wymyślić coś szybko, zanim Prezydent Arnold
Schwarzenegger zmiecie bombą całe miasteczko Springfield….
Źródło: kadr z filmu Simpsonowie |
Główny
bohater jak wiadomo wszystkim uwielbia pączki amerykańskie z dziurką czyli doughnuty
(polskie Donaty). Mnie również przypadły do gustu w różnych kombinacjach….z
lukrem, z posypkami, z polewą czekoladową itp.
Przepis
na donaty Homera:
Forma:
Głęboka patelnia; Czas przygotowania: około 3h; Ilość: około 18-20 sztuk;
Składniki:
- 3
szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 7g suchych drożdży
- ¾ szklanki mleka
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 2/3 szklanki cukru
- Szczypta soli
- 3 łyżki roztopionego masła
- 0,5l oleju do smażenia
- 1 jajko
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 7g suchych drożdży
- ¾ szklanki mleka
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 2/3 szklanki cukru
- Szczypta soli
- 3 łyżki roztopionego masła
- 0,5l oleju do smażenia
Polewa
czekoladowa:
- Kakao gorzkie
- Cukier
- 1/3 kostki palmy z murzynkiem
- 3 łyżki ciepłego mleka
Polewa lukrowa:
- około 1 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki ciepłego mleka
- Kakao gorzkie
- Cukier
- 1/3 kostki palmy z murzynkiem
- 3 łyżki ciepłego mleka
Polewa lukrowa:
- około 1 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki ciepłego mleka
Sposób
przygotowania:
- Do
miski przesiewamy mąkę dodajemy drożdże, a następnie resztę składników poza
roztopionym masłem. Całość miksujemy lub wyrabiamy ręcznie (ciasto będzie się
bardzo kleiło). Po kilku minutach dodajemy roztopione masło i dalej miksujemy.
Ciasto będzie dalej się do nas kleiło i nie chciało opuścić naszych dłoni :p
ale tak ma być. Postarajcie się jakoś uformować kulkę, a jeżeli jest to wg Was
nie wykonalne to dosypcie jeszcze troszkę mąki
- Przełożyć ciasto do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w
ciepłe miejsce w kuchni na 1h do wyrośnięcia ciasta
- Blat podsypujemy mąką, wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Wykrawamy szklanką (8cm średnica) okrągłą formę, a mniejszym kieliszkiem wykrawamy w niej mniejsze kółko. Surowe Donaty odkładamy na 10 minut
- Blat podsypujemy mąką, wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Wykrawamy szklanką (8cm średnica) okrągłą formę, a mniejszym kieliszkiem wykrawamy w niej mniejsze kółko. Surowe Donaty odkładamy na 10 minut
- Rozgrzewamy olej i wrzucamy nasze pączki, piekąc do zarumienienia z obu stron
- Dekorujemy polewą czekoladową lub lukrem oraz posypkami wg gustu
P.s. Inspiracja przepisem z blogu: mojewypieki.com.
Pychaaa! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakują :)
OdpowiedzUsuń