niedziela, 13 października 2013

Doughnut = Homer Simpson


Źródło: kadr z filmu Simpsonowie
„The Simpsons movie” nie zrobił na mnie wielkiego wrażenia. Wolałam tą rodzinkę w wersji serialowej, uważam, że odcinki były zabawniejsze niż film w wersji kinowej. Pomimo rozczarowania, to na pewno poprawiają mi humor pyszne, tłuściutkie doughnuty Homera…. :)

MOJA OCENA FILMU: 6,5/10

Film opowiada życie rodziny Simpsonów, gdzie Homer (ojciec i głowa rodziny… :p) nie chcąc doprowadza do katastrofy w swoim miasteczku. Musi on teraz stawić czoło problemowi i go rozwiązać. Musi wymyślić coś szybko, zanim Prezydent Arnold Schwarzenegger zmiecie bombą całe miasteczko Springfield….

Źródło: kadr z filmu Simpsonowie

Główny bohater jak wiadomo wszystkim uwielbia pączki amerykańskie z dziurką czyli doughnuty (polskie Donaty). Mnie również przypadły do gustu w różnych kombinacjach….z lukrem, z posypkami, z polewą czekoladową itp.

Przepis na donaty Homera:

Forma: Głęboka patelnia; Czas przygotowania: około 3h; Ilość: około 18-20 sztuk;

Składniki:

- 3 szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 7g suchych drożdży
- ¾ szklanki mleka
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 2/3 szklanki cukru
- Szczypta soli
- 3 łyżki roztopionego masła
- 0,5l oleju do smażenia

Polewa czekoladowa:
- Kakao gorzkie
- Cukier
- 1/3 kostki palmy z murzynkiem
- 3 łyżki ciepłego mleka
Polewa lukrowa:
- około 1 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki ciepłego mleka

Sposób przygotowania:

- Do miski przesiewamy mąkę dodajemy drożdże, a następnie resztę składników poza roztopionym masłem. Całość miksujemy lub wyrabiamy ręcznie (ciasto będzie się bardzo kleiło). Po kilku minutach dodajemy roztopione masło i dalej miksujemy. Ciasto będzie dalej się do nas kleiło i nie chciało opuścić naszych dłoni :p ale tak ma być. Postarajcie się jakoś uformować kulkę, a jeżeli jest to wg Was nie wykonalne to dosypcie jeszcze troszkę mąki
- Przełożyć ciasto do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce w kuchni na 1h do wyrośnięcia ciasta
- Blat podsypujemy mąką, wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Wykrawamy szklanką (8cm średnica) okrągłą formę, a mniejszym kieliszkiem wykrawamy w niej mniejsze kółko. Surowe Donaty odkładamy na 10 minut


- Rozgrzewamy olej i wrzucamy nasze pączki, piekąc do zarumienienia z obu stron


- Osuszamy pączki z nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem
- Dekorujemy polewą czekoladową lub lukrem oraz posypkami wg gustu



 



  


 P.s. Inspiracja przepisem z blogu: mojewypieki.com.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...