Źródło: kadr z filmu Duże dzieci |
Film
Grown Ups w wolnym tłumaczeniu przez wspaniałych polskich tłumaczy filmowych :
Duże dzieci jest komedią z całkiem niezłą obsadą: Adam Sandler, Kevin
James, Chris Rock, Salma Hayek i wiele
innych. Film być może nie porusza jakiegoś mega nowoczesnego tematu usiłując z
niego zrobić coś zabawnego, ale chwyta się prostego pomysłu, jakim jest
przedstawienie dorosłych facetów, w którym w każdym z nich tkwi mały dzieciak….
Grupa
kumpli spotyka się po 30 latach na pogrzebie swojego wspaniałego trenera
koszykówki. Są wakacje, więc wpadają na pomysł, aby spędzić razem czas wraz ze
swoimi rodzinami w domku letniskowym byłego trenera. Dorośli już mężczyźni:
biznesmeni, ojcowie, mężowie itp. chcą za wszelką cenę pokazać i udowodnić
swoim dzieciom, że można się świetnie bawić jak kiedyś, bez komputerów, play station
itp. Oczywiście wydurniają się i mają kilka wpadek, ale jest to na tyle ciepła
komedia, że nawet na niektóre głupie żarty przymykamy oko.
MOJA
OCENA FILMU: 6,5/10
Chris Rock,
gra przykładnego ojca, a właściwie kurę domową. Otóż on siedzi w domu, sprząta,
zajmuje się dziećmi i im gotuje. Natomiast Jego żona zarabia na dom i tym samym
bohater odczuwa brak władzy i pewności siebie. Pewnego razu ugotował
risotto, które zaprezentował rodzinie pod ciekawą nazwą. Córce danie nie przypadło
do gustu, wywnioskowałam to po jej wypowiedzi:
„Okropne mamo. Smakuje jak martwe zwierze”…
Źródło: kadr z filmu Duże dzieci |
hehe no cóż, moje tak nie smakuje,
przynajmniej wszyscy po cichu zjedli ;)
Ja
niestety nie wiem jaki to jest letni specjał Rachela Raya, także dodałam inne
specjały łącząc z nich coś ciekawego:
kiełki fasoli mung z mieszanką meksykańską…..
Przepis
na risotto z letnim specjałem:
Składniki:
- 2 woreczki
ryżu do risotto lub basmati (200g)
- 1 duża pierś z kurczaka
- 100g kiełek fasoli mung
- 300g pieczarek
- 1 średnia cebula
- Gotową mieszankę meksykańską w puszce: fasola czerwona, groszek, kukurydza i troszkę marchewki
- Przyprawy: bazylia, sól, pieprz, kurkuma
- 1 łyżeczka maggi
- Oliwa z oliwek
- 1 duża pierś z kurczaka
- 100g kiełek fasoli mung
- 300g pieczarek
- 1 średnia cebula
- Gotową mieszankę meksykańską w puszce: fasola czerwona, groszek, kukurydza i troszkę marchewki
- Przyprawy: bazylia, sól, pieprz, kurkuma
- 1 łyżeczka maggi
- Oliwa z oliwek
Sposób
przygotowania:
- Ryż
gotujemy wg zaleceń na opakowaniu, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Cebulę
kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone pieczarki i
przyprawiamy maggi
- Kurczak kroimy w kostkę i dorzucamy do gotowych pieczarek. Kiełki gotujemy na parze, i gotowe dorzucamy do kurczaka wraz z mieszanką meksykańską. Całość podsmażamy około 10-15 minut. Dodajemy gotowy ryż i podlewamy całość trochę oliwą z oliwek. Przyprawiamy do smaku i dodajemy kurkumę, która nada nam złocisty kolor dania. Risotto można podawać z sałatką, ogórkiem bądź kromką chleba
- Kurczak kroimy w kostkę i dorzucamy do gotowych pieczarek. Kiełki gotujemy na parze, i gotowe dorzucamy do kurczaka wraz z mieszanką meksykańską. Całość podsmażamy około 10-15 minut. Dodajemy gotowy ryż i podlewamy całość trochę oliwą z oliwek. Przyprawiamy do smaku i dodajemy kurkumę, która nada nam złocisty kolor dania. Risotto można podawać z sałatką, ogórkiem bądź kromką chleba
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz