Trochę
jestem monotematyczna z tymi Gotowymi na wszystko… ale jak tylko zobaczyłam te
ciasteczka, to przypomniały mi się z dzieciństwa kokosanki. Szczerze nie
przepadam za smakiem kokosa, ale baton Bounty i kokosanki pożeram w mgnieniu
oka….
Felicia, mściwa bohaterka. Jakoś nie mogę znieść tej postaci… Ale, jedno muszę jej przyznać, zainspirowała mnie pysznymi ciastkami, które przyniosła do domu swojego wroga….
Źródło:kadr z serialu GnW, s.2.odc.16 |
Paul Young,
który miał już nie żyć (dzięki niej), nagle pojawia się przed Felicią żywy i odpowiada
jej bez wzruszenia : „Skąd wiedziałaś, że są to moje ulubione ciastka…” i mija
ją wchodząc do domu.
Źródło: kadr z serialu GnW, s.2.odc.16. |
Mina Felici była bezcenna :)
Przepis
na kokosanki:
Temperatura:
170-180stopni; Czas przygotowania: 15 minut; Czas pieczenia: około 10 minut;
Składniki:
- 3
jajka
- 100g wiórek kokosowych (nie za drobne)
- 60g palmy z murzynkiem
- 150g cukru drobnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Szczypta soli
- 100g wiórek kokosowych (nie za drobne)
- 60g palmy z murzynkiem
- 150g cukru drobnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Szczypta soli
Sposób
przygotowania:
-Margarynę
rozpuścić w rondelku dodać około 100g (1/3 szklanki) cukru i mieszać, aż się
rozpuści. Dodać około ¾ wiórek kokosowych, zdjąć z palnika i wymieszać
- Białka z 3 jajek wraz z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy resztę cukru oraz mąkę. Następnie łyżką dodajemy masę maślaną z wiórkami do piany i łączymy ze sobą. Wsypujemy pozostałe wiórki kokosowe, ponownie całość wymieszać i ze sobą połączyć
- Nagrzewamy piekarnik na 170-180 stopni. Na papierze do pieczenia, łyżką nakładamy nie duże kupki masy kokosowej i pieczemy około 10 minut do zarumienienia się ciasteczek
- Białka z 3 jajek wraz z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy resztę cukru oraz mąkę. Następnie łyżką dodajemy masę maślaną z wiórkami do piany i łączymy ze sobą. Wsypujemy pozostałe wiórki kokosowe, ponownie całość wymieszać i ze sobą połączyć
- Nagrzewamy piekarnik na 170-180 stopni. Na papierze do pieczenia, łyżką nakładamy nie duże kupki masy kokosowej i pieczemy około 10 minut do zarumienienia się ciasteczek
- Kokosanki wychodzą chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku- pychotka :)
Smacznego!
Mniami, bardzo lubię kokosanki. Twoje wyglądają wyjątkowo kusząco :)
OdpowiedzUsuńa co z żółtkami?
OdpowiedzUsuń