sobota, 26 października 2013

Suflet Czekoladowy


Źródło: kadr z serialu Gotowe na Wszystko s.2.odc.15.
Biedna Edie… zamiast rozkoszować się smakiem sufletu w buzi, ona natarczywie doszukiwała się w nim …pierścionka :)


Jak dla mnie Edie z „Gotowych na wszystko” jest twardo stąpającą po ziemi kobietą, momentami „bitch”, zabawna, a czasami nawet było mi jej żal. Ma na pewno specyficzną rolę w tym serialu i świetnie sobie radzi.

Pewnego razu Karl (jej kolejny chłopak) zaprosił ją do restauracji i zamówił na deser suflet czekoladowy. Na co Edie odparła, że już nie chce i jest najedzona. W odpowiedzi usłyszała, że ten jest specjalny i już go zamówił wcześniej. Edie pomyślała, że to jest jej chwila, jej 5 minut i dzień chwały nad rywalką- Susan. Niestety po rozwaleniu sufletu palcami, nie znalazła tego o czym tak bardzo marzyła :) Generalnie scena jest bardzo śmieszna i osoby, które oglądały ten serial już sobie zapewne wyobrażają jak to wyglądało… :)

Ja polecam poniższy suflet, bez dodatków, pyszny i przede wszystkim sugeruję wpierw wziąć do buzi widelcem, a potem jak Wam nie będzie szkoda ;) możecie rozwalić palcami :p

 

Przepis na suflet czekoladowy:

Forma: 5 kokilek; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: 15 minut;

Składniki:
- 100ml śmietany kremówki- 36%
- 3 jajka
- 150g gorzkiej czekolady (min 50% kakao)
- 3 płaskie łyżki cukru
- Szczypta soli

Sposób przygotowania:

- Kokilki wysmarować masłem po same brzegi, oprószyć drobnym cukrem i wstawić do lodówki na 20 minut
- W rondelku zagotować śmietanę z cukrem i zdjąć z palnika. Wrzucić połamaną czekoladę, pozostawić do rozpuszczenia, a następnie wymieszać do uzyskania jednolitej barwy
- W misce ubijamy białka z 3 jajek z dodatkiem soli. Jeżeli masa czekoladowa jest już letnia to dodajemy żółtka ciągle mieszając
- Do masy czekoladowej, po 1 łyżce dodajemy (powoli) pianę z białek ciągle mieszając, aż całość się złączy i uzyskamy piękny czekoladowy kolor. Piekarnik nagrzewamy. Przelewamy masę do foremek do pełna (1) i wkładamy do piekarnika na 15 minut
(1)

Pamiętajmy, że suflet w środku ma nie być płynny. Czekolada ma się nie wylewać, bo wówczas to nie jest suflet, ale lava cake (btw pojawi się w innym poście). Suflet jest owszem mokry, ale zwarty.
 








                       Smacznego!

                           :)





2 komentarze:

  1. Ależ Ci pięknie wyrósł!
    Akurat tego odcinka nie widziałam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;) Rósł tak wysoko, że bałam się, że wyjdzie i ucieknie z piekarnika ;) Suflet tak właśnie powinien wyglądać. Co do serialu to uwielbiam go, jest przezabawny :) pozdrawiam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...