poniedziałek, 10 lutego 2014

„Tarte dobrze usmażona” z filmu Nietykalni


Źródło: kadr z filmu Nietykalni
Niestety w filmie nie jest pokazane jak ciasto naprawdę wyglądało, jest o nim tylko mowa. Jednakże ze względu, że jest to jeden z moich ulubionych filmów, stwierdziłam, że puszczę wodze wyobraźni i poświęcę mu więcej czasu.

Film jest niesamowity, raz chce Ci się płakać ze smutku, a zaraz płaczesz, ale ze śmiechu. Film opowiada o prawdziwej przyjaźni niepełnosprawnego miliardera (François Cluzet), który zatrudnia do opieki nad sobą czarnoskórego chłopaka (Omar Sy) ze slumsów. Tak naprawdę to zderzają się ze sobą dwa różne światy, który każdy uczy tego drugiego czegoś nowego. Ich wspólne perypetie, które wydarzyły się naprawdę, są bardzo pouczające. Dzięki nim uświadamiamy sobie, że trzeba korzystać  z życia, mieć dystans do świata, cieszyć się z każdej chwili i jak czegoś bardzo pragniesz to się to w końcu spełni.

MOJA OCENA FILMU: 10/10

Polecam również muzykę z filmu, która naprawdę wymiata :)

Dlaczego tartę dobrze usmażoną? Jest scena, gdzie przyjaciele siedzą sobie w knajpce i rozmawiają o życiu. W pewnym momencie Driss (Omar) woła kelnera:

Driss: „Wezmę tartę. Dobrze usmażoną,
bo był problem z ciastkiem. Było surowe, miękkie i lejące się…”
Kelner: „Taki jest przepis proszę Pana”
Driss: „Przepis?”
Kelner: „Tak”
Driss: „To jednak wezmę tartę”

Philippe (François) z całej sytuacji miał niezły ubaw :)

Przepis na tartę dobrze usmażoną:

Forma: do tarty; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: 50 minut;

 Składniki:

- 150g masła
- 1 łyżka wody
- 1 ¾ szklanki mąki
- 2 jajka
- ½ szklanki cukru
- Szczypta soli
-16g cukru waniliowego
- 4-6 sztuk jabłek
- 1 łyżka cynamonu
- Cukier brązowy
- Cytryna

Sposób przygotowania:

-  Do miski wrzucić: masło, mąkę, jaja, cukier, sól, wodę  i ręcznie ugnieść. Wyłożyć ciastem formę do tarty po same brzegi i włożyć do lodówki na 30 minut
- 4 duże jabłka obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni/garnuszku, dodać cukier waniliowy i cynamon. Smażyć, aż zmiękną
- Jabłka wyłożyć na ciasto. Pozostałe 1-2 jabłka pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na cieście, aż całe przykryją. Skropić ciasto sokiem z cytryny i posypać cukrem brązowym


-Ciasto pieczemy około 50 minut do zarumienia się brzegów ciasta oraz jabłek


 


 Tartę można podawać z bitą śmietaną lub 
polewą czekoladową.


 
 
SMACZNEGO!:)
 
  

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...