Niestety
w filmie nie jest pokazane jak ciasto naprawdę wyglądało, jest o nim tylko
mowa. Jednakże ze względu, że jest to jeden z moich ulubionych filmów,
stwierdziłam, że puszczę wodze wyobraźni i poświęcę mu więcej czasu.
Film
jest niesamowity, raz chce Ci się płakać ze smutku, a zaraz płaczesz, ale ze
śmiechu. Film opowiada o prawdziwej przyjaźni niepełnosprawnego miliardera (François Cluzet), który zatrudnia do opieki nad sobą
czarnoskórego chłopaka (Omar Sy) ze slumsów. Tak naprawdę
to zderzają się ze sobą dwa różne światy, który każdy uczy tego drugiego czegoś
nowego. Ich wspólne perypetie, które wydarzyły się naprawdę, są bardzo
pouczające. Dzięki nim uświadamiamy sobie, że trzeba korzystać z życia, mieć dystans do świata, cieszyć się
z każdej chwili i jak czegoś bardzo pragniesz to się to w końcu spełni.
MOJA
OCENA FILMU: 10/10
Polecam
również muzykę z filmu, która naprawdę wymiata :)
Dlaczego
tartę dobrze usmażoną? Jest scena, gdzie przyjaciele siedzą sobie w knajpce i
rozmawiają o życiu. W pewnym momencie Driss (Omar) woła kelnera:
Driss:
„Wezmę tartę. Dobrze usmażoną,
bo był problem z ciastkiem. Było surowe, miękkie i lejące się…”
bo był problem z ciastkiem. Było surowe, miękkie i lejące się…”
Kelner:
„Taki jest przepis proszę Pana”
Driss:
„Przepis?”
Kelner:
„Tak”
Driss:
„To jednak wezmę tartę”
Philippe
(François)
z całej sytuacji miał niezły ubaw :)
Przepis
na tartę dobrze usmażoną:
Forma:
do tarty; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: 50 minut;
Składniki:
- 150g
masła
- 1 łyżka wody
- 1 ¾ szklanki mąki
- 2 jajka
- ½ szklanki cukru
- Szczypta soli
-16g cukru waniliowego
- 4-6 sztuk jabłek
- 1 łyżka cynamonu
- Cukier brązowy
- Cytryna
- 1 łyżka wody
- 1 ¾ szklanki mąki
- 2 jajka
- ½ szklanki cukru
- Szczypta soli
-16g cukru waniliowego
- 4-6 sztuk jabłek
- 1 łyżka cynamonu
- Cukier brązowy
- Cytryna
Sposób
przygotowania:
- Do miski wrzucić: masło, mąkę, jaja, cukier,
sól, wodę i ręcznie ugnieść. Wyłożyć
ciastem formę do tarty po same brzegi i włożyć do lodówki na 30 minut
- 4 duże jabłka obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni/garnuszku, dodać cukier waniliowy i cynamon. Smażyć, aż zmiękną
- Jabłka wyłożyć na ciasto. Pozostałe 1-2 jabłka pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na cieście, aż całe przykryją. Skropić ciasto sokiem z cytryny i posypać cukrem brązowym
- 4 duże jabłka obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni/garnuszku, dodać cukier waniliowy i cynamon. Smażyć, aż zmiękną
- Jabłka wyłożyć na ciasto. Pozostałe 1-2 jabłka pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na cieście, aż całe przykryją. Skropić ciasto sokiem z cytryny i posypać cukrem brązowym
-Ciasto pieczemy około 50 minut do zarumienia się brzegów ciasta oraz jabłek
Lab pozdrawia ;)
OdpowiedzUsuńDzięki ;) cenny komentarz :)
Usuń