piątek, 4 kwietnia 2014

Polędwica z opiekanymi ziemniaczkami



Źródło: kadr z filmu Lot

Tak dobrego filmu jak Lot już dawno nie widziałam. Denzel Washington grający główną rolę od jakiegoś czasu nie był tak w dobrej formie jak w tym filmie. Polecam film Lot, który trzyma w napięciu, a jednocześnie budzi skrajne emocje: od współczucia do oburzenia…

Lot opowiada historię kapitana linii lotniczych, który szczęśliwie i spektakularnie! ląduje uszkodzonym samolotem, ratując ponad 90 pasażerów na 102. William "Whip" Whitaker (Denzel Washington) zostaje okrzyknięty bohaterem. Wszystko pięknie, ale podczas śledztwa pada oskarżenie, że kapitan zasiadł za sterami pod wpływem alkoholu i narkotyków… Od tego momentu oglądamy nie tylko drogę do prawdy, ale również wewnętrzną walkę samego kapitana samolotu, który jak się okazuje nie tylko ma słabość do alkoholu….


MOJA OCENA FILMU: 8,5/10

Przed rozprawą sądową, William zajada się bodajże stekiem, ja zainspirowana pomysłem przygotowałam lekko zmienioną opcję- polędwicę wieprzową, mniam.
Źródło: kadr z filmu Lot
Przepis na polędwicę z opiekanymi ziemniaczkami:

Forma: naczynie żaroodporne; Temperatura: 170 stopni; Czas pieczenia: około 40 minut; Porcja dla 4 osób;

Składniki:

- 40dag polędwicy wieprzowej
- 1 ząbek czosnku
- 1kg ziemniaków
- 50dag zielonej fasolki szparagowej
- Oliwa z oliwek
- Przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, tymianek, bazylia, oregano

Sposób przygotowania:

- Mięsa kroimy wzdłuż i tłuczemy na cieńsze kotlety. Większe plastikowe pudełko smarujemy oliwą i kładziemy jeden kawałek polędwicy, nacieramy przyprawami (poza tymiankiem), skrapiamy oliwą i tak postępujemy z każdym kolejnym kawałkiem mięsa. Drobno pokrojony czosnek dodajemy do mięsa. Zamykamy pudełko, potrząsamy do wymieszania się przypraw i czosnku. Ostawiamy do lodówki na 2h
- Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut (tak aby nie były za miękkie)
- Fasolkę szparagową myjemy i gotujemy na parze, aż zmiękną
- Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wykładamy je zamarynowanym mięsem





i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Pieczemy pod przykryciem, dopiero pod koniec zdejmujemy pokrywę


- Ziemniaki kroimy w łódeczki, lub grube plastry i układamy na papierze do pieczenia na blaszce. Skrapiamy oliwą i przyprawiamy tymiankiem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia


- Gotowe danie można zacząć wcinać ;)





                          Smacznego! :)



 

1 komentarz:

  1. No i w końcu znalazłem. Wielkie syte jedzonko, bardzo smaczne i niebagatelne. Zdjęcie nie oddaje smaku, ale odczucia kulinarne, dodam tylko że świetnym dodatkiem do tak podawanego obiadku są ogórki curry (np. z Gomaru), oryginalnie komponujące się z potrawą, a poza tym danie które często gości w mojej kuchnii. Polecam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...