Źródło: kadr z filmu Lot |
Tak
dobrego filmu jak Lot już dawno nie widziałam. Denzel
Washington grający główną rolę od jakiegoś czasu nie był tak w dobrej
formie jak w tym filmie. Polecam film Lot, który trzyma w napięciu, a
jednocześnie budzi skrajne emocje: od współczucia do oburzenia…
Lot
opowiada historię kapitana linii lotniczych, który szczęśliwie i
spektakularnie! ląduje uszkodzonym samolotem, ratując ponad 90 pasażerów na 102.
William "Whip" Whitaker (Denzel Washington)
zostaje okrzyknięty bohaterem. Wszystko pięknie, ale podczas śledztwa pada oskarżenie,
że kapitan zasiadł za sterami pod wpływem alkoholu i narkotyków… Od tego
momentu oglądamy nie tylko drogę do prawdy, ale również wewnętrzną walkę samego
kapitana samolotu, który jak się okazuje nie tylko ma słabość do alkoholu….
MOJA
OCENA FILMU: 8,5/10
Przed
rozprawą sądową, William zajada się bodajże stekiem, ja zainspirowana pomysłem
przygotowałam lekko zmienioną opcję- polędwicę wieprzową, mniam.
Źródło: kadr z filmu Lot |
Przepis
na polędwicę z opiekanymi ziemniaczkami:
Forma:
naczynie żaroodporne; Temperatura: 170 stopni; Czas pieczenia: około 40 minut;
Porcja dla 4 osób;
Składniki:
-
40dag polędwicy wieprzowej
- 1 ząbek czosnku
- 1kg ziemniaków
- 50dag zielonej fasolki szparagowej
- Oliwa z oliwek
- Przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, tymianek, bazylia, oregano
- 1 ząbek czosnku
- 1kg ziemniaków
- 50dag zielonej fasolki szparagowej
- Oliwa z oliwek
- Przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, tymianek, bazylia, oregano
Sposób
przygotowania:
-
Mięsa kroimy wzdłuż i tłuczemy na cieńsze kotlety. Większe plastikowe pudełko smarujemy
oliwą i kładziemy jeden kawałek polędwicy, nacieramy przyprawami (poza
tymiankiem), skrapiamy oliwą i tak postępujemy z każdym kolejnym kawałkiem
mięsa. Drobno pokrojony czosnek dodajemy do mięsa. Zamykamy pudełko, potrząsamy
do wymieszania się przypraw i czosnku. Ostawiamy do lodówki na 2h
- Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut (tak aby nie były za miękkie)
- Fasolkę szparagową myjemy i gotujemy na parze, aż zmiękną
- Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wykładamy je zamarynowanym mięsem
- Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut (tak aby nie były za miękkie)
- Fasolkę szparagową myjemy i gotujemy na parze, aż zmiękną
- Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wykładamy je zamarynowanym mięsem
i wkładamy
do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Pieczemy pod przykryciem, dopiero
pod koniec zdejmujemy pokrywę
- Ziemniaki kroimy w łódeczki, lub grube plastry i układamy na papierze do
pieczenia na blaszce. Skrapiamy oliwą i przyprawiamy tymiankiem. Wkładamy do piekarnika
i pieczemy do zarumienienia
- Gotowe danie można zacząć wcinać ;)
Smacznego! :)
No i w końcu znalazłem. Wielkie syte jedzonko, bardzo smaczne i niebagatelne. Zdjęcie nie oddaje smaku, ale odczucia kulinarne, dodam tylko że świetnym dodatkiem do tak podawanego obiadku są ogórki curry (np. z Gomaru), oryginalnie komponujące się z potrawą, a poza tym danie które często gości w mojej kuchnii. Polecam.
OdpowiedzUsuń