Danie
zaczerpnięte z filmu za którym szaleją wszystkie nastolatki i co poniektórzy dorośli…. Z filmu, gdzie „dziewczęta” na widok głównego bohatera piszczą i nie wiem chyba
sikają po nogach, natomiast na widok głównej bohaterki otwierają buzię jak jej
pomysłodawczyni… ;) Wiecie już jaki film mam na myśli? Tak, Zmierzch…
Filmem
jestem bardzo rozczarowana, szczególnie pierwszą częścią. Aktorzy pozostawiają
wiele do życzenia. Być może ten film był Ich debiutem na dużym ekranie
i dlatego tak marnie grali, bo nie zdążyli się jeszcze rozkręcić. Ich stękania i nie umiejętność wysławiania się może
były zamierzonym elementem w tym filmie, jednakże mnie to irytowało. Przeczytałam
oczywiście książki, które znacznie odbiegają od filmu i jeżeli chcecie naprawdę
przeżyć fajną przygodę w świecie z wampirami i innymi dziwadłami to ponownie
nakłaniam do lektury. W niej jest wszystko na swoim miejscu: fajne dialogi,
bohaterowie naszej wyobraźni, którzy nie stękają w naszej głowie ;) i wiele
innych fajnych rzeczy.
Rozumiem,
że nie ma sensu streszczania o czym jest film także przejdę do setna.
MOJA
OCENA FILMU: 5/10
Przepis
na Ravioli z grzybami i mascarpone:
Czas
przygotowania: 1-1,5h; Porcja: dla 3 osób;
Składniki:
- 2
szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- Szczypta soli
- 1- 1,5 łyżki wody
- 200g mascarpone
- 500g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- Parmezan
- Przyprawy
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- Szczypta soli
- 1- 1,5 łyżki wody
- 200g mascarpone
- 500g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- Parmezan
- Przyprawy
Sposób
przygotowania:
-
Mąkę, jajko, żółtka, oliwę, sól oraz wodę ugnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w
folię aluminiową i włożyć do lodówki na 30-40 minut
- Pieczarki i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Dodajemy ser mascarpone łącząc całość ze sobą. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz oregano
- Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko
- Pieczarki i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Dodajemy ser mascarpone łącząc całość ze sobą. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz oregano
- Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko
- Układamy farsz w odstępie 3 cm i
smarujemy na około wodą
- Przykrywamy farsz ciastem i dociskamy boki na około
farszu
- Kroimy w kwadraty lub prostokąty
- Gotowe ravioli gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut
- Ravioli podajemy polane oliwą z oliwek i z startym parmezanem
Smacznego!:)
Co tam film- takie ravioli to jest to! Zwłaszcza posypane obficie parmezanem :)
OdpowiedzUsuńhehe, dziękuję :) a Parmezan obowiązkowo! Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń