Źródło: kadr z serialu Przyjaciele s.7 odc.11 |
Na
życzenie kilku osób, które również jak ja uwielbiają serial Przyjaciele, wstawiam
przepis na najlepszy Sernik Nowojorski. Jest to jeden z moich najlepszych
przepisów na sernik. Robię różne wersje serników, ale ten zdecydowanie jest THE
BEST. Nie za słodki, lekki, rozpływający się w ustach… mniam jak w niebie :)
Jest
taki moment, w którym źle został zaadresowany sernik. Zamiast do sąsiadki to
otrzymał go Chandler. Na „kosztowaniu” przyłapała go Rachel, która włączyła do
jedzenia :) Tak bardzo im smakował, że zadumali kolejny sernik spod drzwi
sąsiadki ;)
Źródło: kadr z serialu Przyjaciele s.7 odc.11 |
Niestety spotkała ich kara i sernik wypad im z rak na klatce
schodowej. Jednakże nie przeszkodziło im to w Jego konsumowaniu z podłogi…..
Źródło: kadr z serialu Przyjaciele s.7.odc.11 |
Tak
szczerze, jeżeli ten mój sernik spadłby mi na ziemię… również zaczęłabym go
jeść z podłogi ;) WARTO!
Przepis
na Sernik Nowojorski:
Forma:
Tortownica+ naczynie żaroodporne; Temperatura: 180%; Czas pieczenia: około 3h;
Składniki:
Spód:
- 180g herbatników petit
- 90g roztopionego masła
- 180g herbatników petit
- 90g roztopionego masła
Masa:
- 1kg twarogu mielonego na sernik, śmietankowy kremowy np. President lub Piątnica w wiaderku
- 1,5 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki
- 200g śmietany 18%
- 5 jajek
- 1kg twarogu mielonego na sernik, śmietankowy kremowy np. President lub Piątnica w wiaderku
- 1,5 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki
- 200g śmietany 18%
- 5 jajek
Sposób
przygotowania:
-
Tortownicę owijamy szczelnie z zewnątrz
folią aluminiową, kilka razy
Spód:
- Ciastka dajemy do woreczka i tłuczemy je tłuczkiem na drobny pył. (Oczywiście jeżeli ktoś ma bardziej profesjonalny sprzęt to proszę go użyć ;), jeżeli nie, to trzeba sobie jakoś inaczej radzić jak ja :))
- Przesypujemy ciastka do miski, dodajemy roztopione masło i ugniatamy ręcznie ciasto. Wykładamy spód ciasta w tortownicy
- Tortownicę wkładamy do lodówki na 20 minut
Masa:
- Wszystkie składniki na masę wrzucamy do miski i całość miksujemy do momentu połączenia się
- Masę przelać na spód do tortownicy
- Zagotować wodę, nagrzać piekarnik do 180 stopni
- Naczynie żaroodporne, które zmieści tortownicę (ja użyłam formy szklanej do tarty) położyć na blaszce w piekarniku, do środka włożyć ciasto w tortownicy
- Ostrożnie zalewamy naczynie żaroodporne wrzątkiem do połowy tortownicy. Ciasto przykrywamy z wierzchu folią aluminiową
- Pieczemy sernik 45 minut w temperaturze 180 stopni. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy 1 godzinę i 15 minut. Sprawdzamy sernik na środku czy jest ścięty. Jeżeli nie to dalej pieczemy około 30 minut
- Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto w piekarniku około 20 minut. Wyciągamy i czekamy, aż całkiem wystygnie. Gotowy sernik wkładamy do lodówki na noc, a na drugi dzień z samego rana się nim delektujemy :)
Polecam również zrobić mus owocowy lub jak ktoś lubi to polewę czekoladową.
Oczywiście bez tych dodatków świetnie smakuje
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz