piątek, 6 czerwca 2014

Sernik Nowojorski



Źródło: kadr z serialu Przyjaciele s.7 odc.11

Na życzenie kilku osób, które również jak ja uwielbiają serial Przyjaciele, wstawiam przepis na najlepszy Sernik Nowojorski. Jest to jeden z moich najlepszych przepisów na sernik. Robię różne wersje serników, ale ten zdecydowanie jest THE BEST. Nie za słodki, lekki, rozpływający się w ustach… mniam jak w niebie :)


Jest taki moment, w którym źle został zaadresowany sernik. Zamiast do sąsiadki to otrzymał go Chandler. Na „kosztowaniu” przyłapała go Rachel, która włączyła do jedzenia :) Tak bardzo im smakował, że zadumali kolejny sernik spod drzwi sąsiadki ;)

Źródło: kadr z serialu Przyjaciele s.7 odc.11

Niestety spotkała ich kara i sernik wypad im z rak na klatce schodowej. Jednakże nie przeszkodziło im to w Jego konsumowaniu z podłogi…..
Źródło: kadr z serialu Przyjaciele s.7.odc.11

Tak szczerze, jeżeli ten mój sernik spadłby mi na ziemię… również zaczęłabym go jeść z podłogi ;) WARTO!

Przepis na Sernik Nowojorski:

Forma: Tortownica+ naczynie żaroodporne; Temperatura: 180%; Czas pieczenia: około 3h;

Składniki: 

Spód:
- 180g herbatników petit
- 90g roztopionego masła

Masa:
- 1kg twarogu mielonego na sernik, śmietankowy kremowy np. President lub Piątnica w wiaderku
- 1,5 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki
- 200g śmietany 18%
- 5 jajek

Sposób przygotowania:

- Tortownicę owijamy szczelnie z zewnątrz  folią aluminiową, kilka razy

Spód:

- Ciastka dajemy do woreczka i tłuczemy je tłuczkiem na drobny pył. (Oczywiście jeżeli ktoś ma bardziej profesjonalny sprzęt to proszę go użyć ;), jeżeli nie, to trzeba sobie jakoś inaczej radzić jak ja :))
- Przesypujemy ciastka do miski, dodajemy roztopione masło i ugniatamy ręcznie ciasto. Wykładamy spód  ciasta w tortownicy


- Tortownicę wkładamy do lodówki na 20 minut

Masa:

- Wszystkie składniki na masę wrzucamy do miski i całość miksujemy do momentu połączenia się
- Masę przelać na spód do tortownicy
- Zagotować wodę, nagrzać piekarnik do 180 stopni
- Naczynie żaroodporne, które zmieści tortownicę (ja użyłam formy szklanej do tarty) położyć na blaszce w piekarniku, do środka włożyć ciasto w tortownicy
- Ostrożnie zalewamy naczynie żaroodporne wrzątkiem do połowy tortownicy. Ciasto przykrywamy z wierzchu folią aluminiową
- Pieczemy sernik 45 minut w temperaturze 180 stopni. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy 1 godzinę i 15 minut. Sprawdzamy sernik na środku czy jest ścięty. Jeżeli nie to dalej pieczemy około 30 minut


- Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto w piekarniku około 20 minut. Wyciągamy i czekamy, aż całkiem wystygnie. Gotowy sernik wkładamy do lodówki na noc, a na drugi dzień z samego rana się nim delektujemy :) 



Polecam również zrobić mus owocowy lub jak ktoś lubi to polewę czekoladową. Oczywiście bez tych dodatków świetnie smakuje
 






                     Smacznego! :)

 
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...