sobota, 12 lipca 2014

Truskawkowy Labirynt

Źródło: kadr z filmu Labirynt
Nazwa brzmi słodko, ale sam film Labirynt już taki słitaśny nie jest… Film jako jeden z niewielu potrafi trzymać widza w napięciu od samego początku do końca. Atmosfera rodem z thrillerów Hitchcocka. Labirynt opowiada o tragicznym wydarzeniu jakim jest uprowadzenie dzieci spod domu dwóch zaprzyjaźnionych rodzin. Poszukiwaniem córki prostego stolarza Kellera Dovera (Hugh Jackman) oraz jej przyjaciółki zajmuje się miejscowa policja, która w pewnym momencie nie radzi sobie ze śledztwem. Keller, który widzi załamanie żony i bezsilność władz postanawia ścigać przestępcę na własną rękę. Pragnie sam wymierzyć sprawiedliwość i odnaleźć dziewczynki. W tym celu porywa podejrzanego mężczyznę, więzi go i zaczyna torturować….

Źródło: kadr z filmu Labirynt

MOJA OCENA FILMU: 8,5/10

Film jest bardzo dobry i na pewno warty obejrzenia. Ciężko wyrazić swoją opinię, bądź zrozumienie zachowań głównych bohaterów. Zastanawiałam się nie raz, czy podobnie nie postąpiłby ktoś z nas…. Zostawiam to Wam do przemyślenia :)

Na początku filmu, jeszcze w tym pozytywnym, rodzinnym obrazku jest zastawiony stół. Zauważyłam placek, niestety bez szczegółów. Jakoś jednak czułam, że jest on truskawkowy ;)

Przepis na Truskawkowy Labirynt:

Forma: do tarty/placków;  Temperatura: 160 stopni; Czas pieczenia: około 1h;

Składniki:

- 3 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 230g masła
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 0,5kg truskawek
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania ciasta z góry oraz brązowy cukier do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

- Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, masło (zimne) i miksować bądź ręcznie wyrabiać do powstania drobnej kruszonki. Powoli dodajemy wodę i szybko zagniatamy. Kulę ciasta  zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. Formę smarujemy masłem
-
Większą połowę ciasta rozwałkować, lub ręcznie wyłożyć nim formę, tak aby ciasto wystawało poza brzegi. Nakłuwamy ciasto widelcem
- Truskawki połączyć z cukrem brązowym, mąką ziemniaczaną i wyłożyć na cieście



-Resztę ciasta cienko rozwałkować, wykroić wąskie paseczki i układamy  na owocach tworząc kratkę


- Ciasto smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem z mlekiem oraz posypujemy cukrem brązowym lub cukrem waniliowym
- Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy placek 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy dodatkowe 50 minut (około). Truskawkowy Labirynt pozostawiamy do wystygnięcia

  SMACZNEGO! :)






 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...