Źródło: kadr z filmu Labirynt |
Nazwa brzmi słodko, ale sam film Labirynt już taki
słitaśny nie jest… Film jako jeden z niewielu potrafi trzymać widza w napięciu
od samego początku do końca. Atmosfera rodem z thrillerów Hitchcocka. Labirynt
opowiada o tragicznym wydarzeniu jakim jest uprowadzenie dzieci spod domu dwóch
zaprzyjaźnionych rodzin. Poszukiwaniem córki prostego stolarza Kellera Dovera (Hugh Jackman)
oraz jej przyjaciółki zajmuje się miejscowa policja, która w pewnym momencie
nie radzi sobie ze śledztwem. Keller, który widzi załamanie żony i bezsilność
władz postanawia ścigać przestępcę na własną rękę. Pragnie sam wymierzyć
sprawiedliwość i odnaleźć dziewczynki. W tym celu porywa podejrzanego mężczyznę, więzi go i zaczyna torturować….
Źródło: kadr z filmu Labirynt |
MOJA OCENA FILMU: 8,5/10
Film jest bardzo dobry i na pewno warty
obejrzenia. Ciężko wyrazić swoją opinię, bądź zrozumienie zachowań głównych
bohaterów. Zastanawiałam się nie raz, czy podobnie nie postąpiłby ktoś z nas….
Zostawiam to Wam do przemyślenia :)
Na początku filmu, jeszcze w tym pozytywnym, rodzinnym obrazku jest zastawiony stół.
Zauważyłam placek, niestety bez szczegółów. Jakoś jednak czułam, że jest on
truskawkowy ;)
Przepis na Truskawkowy Labirynt:
Forma: do tarty/placków; Temperatura: 160 stopni; Czas pieczenia:
około 1h;
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 230g masła
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 0,5kg truskawek
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 230g masła
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 0,5kg truskawek
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania ciasta z góry oraz brązowy cukier do posypania ciasta
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, masło
(zimne) i miksować bądź ręcznie wyrabiać do powstania drobnej kruszonki. Powoli
dodajemy wodę i szybko zagniatamy. Kulę ciasta
zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. Formę smarujemy
masłem
- Większą połowę ciasta rozwałkować, lub ręcznie wyłożyć nim formę, tak aby ciasto wystawało poza brzegi. Nakłuwamy ciasto widelcem
- Truskawki połączyć z cukrem brązowym, mąką ziemniaczaną i wyłożyć na cieście
- Większą połowę ciasta rozwałkować, lub ręcznie wyłożyć nim formę, tak aby ciasto wystawało poza brzegi. Nakłuwamy ciasto widelcem
- Truskawki połączyć z cukrem brązowym, mąką ziemniaczaną i wyłożyć na cieście
-Resztę ciasta cienko rozwałkować, wykroić wąskie paseczki i układamy na owocach tworząc kratkę
- Ciasto smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem z mlekiem oraz posypujemy cukrem brązowym lub cukrem waniliowym
- Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy placek 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy dodatkowe 50 minut (około). Truskawkowy Labirynt pozostawiamy do wystygnięcia
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz