niedziela, 7 lutego 2016

Krewetki w sosie pomarańczowym

Kadr z filmu "47 Roninów"


Ostatnio mam jakąś fazę na krewetki, mogłabym jeść je codziennie :) I tak szukając inspiracji krewetkowych w filmie (poza chodzącymi krewetkami w filmie Dystrykt9 oraz krewetkowym biznesie Foresta Gumpa ;)) jakoś nie mogłam się doszukać. Jednak cały czas tkwił mi obrazek z filmu „47 roninów” jak wiedźma posyła „włosami” (hehe) kawałek jedzenia, a że film dzieje się w Japonii to może i krewetkami ją posiliła ;) Okej może trochę naciągane i szukam tam krewetek  na siłę, ale chciałabym się z Wami podzielić tym przepisem, bo danie wychodzi przepyszne. Ja sama korzystałam z przepisu, który wyszukał mój Wojtek: 

oczywiście lekko zmodyfikowałam pod swój gust :)
Kadr z filmu "47Roninów"

Sam film „47 Roninów”, bardzo, ale to bardzo mi się podobał. Nawet nie wiem czy jest sens o nim się rozpisywać, jego trzeba po prostu obejrzeć :) Kultura japońska, magia, walki samurajów, adrenalina i ciekawa historia zaczerpnięta z prawdziwych wydarzeń historycznych to jest taka mieszanka, która nie ma prawa być nie wypałem. Nie wiem czy kiedykolwiek wspominałam wcześniej na blogu, ale bardzo interesuję się kulturą Japonii, a niektóre japonki są tak śliczne (wg mnie), że aż miło oko na nich zawiesić. Poza tym od dziecka oglądałam bajki anime i mangi, sama również rysowałam komiksy. Ten kraj, a właściwie drugi świat, jest tak inny, że ach no nie wiem czy komuś chciałoby się dalej czytać moje wywody o Japonii, bo potrafiłabym tak pisać i pisać. Ale może do rzeczy. Polecam i film i pomysł na krewetki.
Kadr z filmy "47 Roninów"
 

Przepis na krewetki w sosie pomarańczowym:

Porcja dla dwóch osób

Składniki:

- 250g krewetek Black Tiger
- 1 ząbek czosnku
- ½ papryczki chili lub ¾ płaskiej łyżeczki ostrej czerwonej papryki (za pierwszym razem dałam papryczkę za drugim przyprawę i obie wersje równie dobrze smakują)
- 1 cebula
- 1cm kawałka korzenia imbiru
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 duże pomarańcze
- Sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

- Mrożone krewetki zalać letnią wodą i zostawić na 15 minut. Całe, nie obrane krewetki obrać z pancerzy, oderwać głowę, oraz ogonek (oczywiście ogonek można zostawić i najczęściej tak robię, jednakże tym razem obrałam całe). Z krewetek (nie oczyszczonych) wyjmujemy czarną „nitkę” (jelito) ciągnącą się wzdłuż tułowia. Ponownie płuczemy krewetki, osuszamy i solimy
- W miseczce przygotowujemy sos, czyli wyciskamy sok z pomarańczy i limonki, dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Całość wymieszać
- Cebulę drobno kroimy
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek oraz imbir wyciśnięty przez praskę do czosnku oraz dorzucamy ostrą paprykę. Krótko smażymy, dokładamy kolejną łyżkę oleju, wkładamy krewetki i smażymy z jednej strony przez minutę, obracamy i ponownie smażymy minutę. Wlewamy sos i całość gotujemy około 5-10 minut co chwilę mieszając. Podawać najlepiej z ryżem






 Smacznego :)


 

1 komentarz:

  1. Casinos in Las Vegas, NV - MapYRO
    Looking for Casinos in Las Vegas, NV? MapYRO 광명 출장샵 has 남원 출장마사지 2000 slot machines, over 1200 table games and live entertainment. Best 광주 출장마사지 Casino in 원주 출장샵 the World: Grand Mondial Hotel 영천 출장샵

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...