„Wielką Komnatę Winterfell wypełniał dym i zapach pieczonego mięsa oraz świeżo upieczonego chleba” – Gra o Tron
Chleb wyszedł bardzo smaczny i nawet na następny
dzień zachował swoją świeżość. Chleb
jest z wierzchu chrupiący, a w środku mięciutki i lekko wilgotny. Będzie
pasował do różnych dań, szczególnie do tych, które za niedługo się pojawią na
blogu.
Z tego przepisu wychodzą 3 bochenki chleba. Ja z
mężem aż tyle bym nie zjadła. Poniższy przepis podaję w oryginale. Ja
wykorzystałam składniki proporcjonalnie do upieczenia 1 bochenka. Pomimo, że
użyłam w o wiele mniejszej ilości składników to i tak wyszły mi 2 małe bochenki
(kwestia podzielenia ciasta).
Przepis na chrupiący biały chleb:
Temperatura: 230 stopni; Czas pieczenia: około 30
minut; Czas wyrastania ciasta: od 3h do 2 dni; Ilość: 3 mniejsze bochenki;
Składniki:
- 1 i ½ łyżki suszonych drożdży
- 1-2 łyżki miodu
- 6 i ½ szklanki zwykłej mąki
- 3 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka gruboziarnistej soli
- 1/3 szklanki maki kukurydzianej
- 1-2 łyżki miodu
- 6 i ½ szklanki zwykłej mąki
- 3 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka gruboziarnistej soli
- 1/3 szklanki maki kukurydzianej
Sposób przygotowania:
- Drożdże oraz miód rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
Następnie do rozczynu dodajmy mąkę i sól, wyrabiamy ciasto ręcznie. Przekładamy
ciasto na blat podsypany mąką i ugniatamy masę około 5 minut. „Aby sprawdzić,
czy jest gotowa, naciśnij ją palcem- dołek powinien się wyrównać. Jeśli ciasto
wciąż się lepi, dodaj nieco więcej mąki”
- Ciasto przenosimy do nasmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepły miejsce na około 2h. „ Możesz także wstawić je na noc do lodówki- będzie wtedy rosło wolniej. Pozostawione w lodówce na kilka dni, zacznie nabierać delikatnego posmaku zakwasu.”
- Gotowe ciasto (które zwiększyło objętość dwukrotnie) dzielimy na 3 części. Formujemy kulki, które powinny być gładkie. Każdy bochenek nacieramy mąką z wierzchu i robimy płytkie nacięcia
- Blachę podsypujemy mąką kukurydzianą i kładziemy na niej nasze bochenki w odstępie od siebie co najmniej 10cm. Pozostawiamy bochenki do ponownego wyrośnięcia około 40 minut (bez przykrycia)
- Ciasto przenosimy do nasmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepły miejsce na około 2h. „ Możesz także wstawić je na noc do lodówki- będzie wtedy rosło wolniej. Pozostawione w lodówce na kilka dni, zacznie nabierać delikatnego posmaku zakwasu.”
- Gotowe ciasto (które zwiększyło objętość dwukrotnie) dzielimy na 3 części. Formujemy kulki, które powinny być gładkie. Każdy bochenek nacieramy mąką z wierzchu i robimy płytkie nacięcia
- Blachę podsypujemy mąką kukurydzianą i kładziemy na niej nasze bochenki w odstępie od siebie co najmniej 10cm. Pozostawiamy bochenki do ponownego wyrośnięcia około 40 minut (bez przykrycia)
- Rozgrzewamy piekarnik. „Nalej do brytfanki lub na blachę 2 szklanki wody i
umieść w piekarniku na poziomie, na którym chcesz piec chleb. (Ta sztuczka
pozwala uzyskać smaczny, chrupiący bochenek wiejskiego chleba- para przyczynia
się do chrupkości skórki)
- Chleb pieczemy około 30 minut, aż skórka nabierze złotobrązowego koloru
- Chleb pieczemy około 30 minut, aż skórka nabierze złotobrązowego koloru
-„Gotowy
chleb powinien wydawać głuchy dźwięk, kiedy postuka się go palcem”
SMACZNEGO! :)
Źródło przepisu: książka "Uczta Lodu i Ognia", str. 35-36.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz