Źródło: kadr z serialu Przyjaciele, s.6 odc. 3. |
Nazwa mało smaczna i dziwaczna, ale tak mnie rozśmieszył ten fragment z serialu Przyjaciele, że postanowiłam uhonorować je tą „słodką” nazwą. O co jednak chodzi? Przyjaciele jak zwykle przesiadując w kawiarni słuchają Phoebe jak śpiewa…:
„Jakżeś Ty tam trafił, to dla mnie tajemnica…
Znalazłam Cię w łóżeczku, czarny skręcony włoseczku”
W tym momencie Ross przełykał kawałek
czekoladowego ciasta… :D hehe z nietęgą miną ;)
Przepis na ciasto czekoladowe- skręcony włoseczek:
Forma: tortownica; Temperatura: 190 stopni; Czas
pieczenia: około30 minut;
Składniki:
- 1 ¾ szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka maślanki naturalnej
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka gorzkiego, naturalnego kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ¾ łyżeczki soli
- 4/5 szklanki oleju
- Około pół szklanki wody
- 1 szklanka maślanki naturalnej
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka gorzkiego, naturalnego kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ¾ łyżeczki soli
- 4/5 szklanki oleju
- Około pół szklanki wody
Dodatkowo:
-Polecam polewę czekoladową (przepis na moim
blogu)
- Wiórki kokosowe do posypania
- Wiórki kokosowe do posypania
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy
cukier, kakao, sodę i sól. Całość wymieszać łyżką. Następnie dodajemy maślankę
oraz olej. Całość miksujemy i dodajemy powoli, po trochu wody ciągle miksując.
Dodajmy jej tyle, aż rozrzedzimy ciasto do konsystencji gęstej śmietany
- Piekarnik nagrzewamy, blachę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy około 30 minut (sprawdzamy patyczkiem/wykałaczką)
- Można w tym czasie przygotować polewę czekoladową i posmarować nią jeszcze ciepłe ciasto. Na koniec posypujemy kokosem
- Piekarnik nagrzewamy, blachę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy około 30 minut (sprawdzamy patyczkiem/wykałaczką)
- Można w tym czasie przygotować polewę czekoladową i posmarować nią jeszcze ciepłe ciasto. Na koniec posypujemy kokosem
- Ciasto jest mocno czekoladowe i wilgotne w środku. Mniam! :)
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz