Źródło: kadr z serialu GNW, s.3. odc.5 |
Aromatyczna pizza na cienkim cieście tym razem na
czerwono ;) Niestety jeszcze nie
opanowałam podrzucania ciasta w powietrzu jak mąż Lynette w serialu Gotowe na
wszystko ;) ale wszystko przede mną. Ciasto jest bardzo podobne do ciasta z
filmu Jedz, módl się, kochaj. Tutaj postawiłam bardziej na eksperyment pod
kątem składników, jak zachowają się małe pomidorki i jak będą smakowały. Okazuje
się, że świetnie smakuje taka pizza :)
Przepis na pizzę z pomidorkami koktajlowymi:
Temperatura: 200 stopni; Czas pieczenia: 10-15 minut;
Porcja: 1 pizza o średnicy około 40cm;
Składniki:
Ciasto:
- 250g mąki
- 125ml wody (temperatura pokojowa)
- Pół łyżki cukru
- Pół łyżki soli
- 2 łyżki oliwy
- 5g świeżych drożdży
- 250g mąki
- 125ml wody (temperatura pokojowa)
- Pół łyżki cukru
- Pół łyżki soli
- 2 łyżki oliwy
- 5g świeżych drożdży
Sos:
- Sok zagęszczony z pomidorów włoskich (około 100ml)
- 1 łyżka oliwy
- Przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie
- Sok zagęszczony z pomidorów włoskich (około 100ml)
- 1 łyżka oliwy
- Przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie
Dodatki:
- 200g pomidorków koktajlowych
- Garść oliwek Kalamata
- Z 15 plasterków salami
- 40 dag sera w kostce mozzarella
- 200g pomidorków koktajlowych
- Garść oliwek Kalamata
- Z 15 plasterków salami
- 40 dag sera w kostce mozzarella
Sposób przygotowania:
- W szklance rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy
kapkę wody (lepiej się rozciera), dolewamy resztę wody i mieszamy. Następnie do
miski z mąką dosypujemy sól i wlewamy drożdże. Wyrabiamy ręcznie ciasto i
jeżeli ciasto jest zbyt klejące to dodajemy mąkę jeżeli za suche to wodę i w
ten sposób to regulujemy. Na koniec dodajmy oliwę i ponownie ugniatamy.
Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na pół godziny
- Sos wlewamy do miseczki, dodajemy oliwę oraz przyprawy do smaku
- Salami kroję na cienkie plasterki, pomidorki oraz oliwki na pół i surowe kładziemy na pizzę. Ser trzemy na tarce z dużymi oczkami
- Gotowe ciasto rozciągamy, wałkujemy cieniutko na podsypanym mąką blacie
- Przerzucamy ciasto na papier do pieczenia. Zaginamy lekko brzegi pizzy i smarujemy sosem pomidorowym. Następnie sypiemy starty ser*, układamy salami, pomidorki i oliwki. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika, ważne, aby blacha również była nagrzana i pieczmy około 10-15 minut do zarumienienia
- Sos wlewamy do miseczki, dodajemy oliwę oraz przyprawy do smaku
- Salami kroję na cienkie plasterki, pomidorki oraz oliwki na pół i surowe kładziemy na pizzę. Ser trzemy na tarce z dużymi oczkami
- Gotowe ciasto rozciągamy, wałkujemy cieniutko na podsypanym mąką blacie
- Przerzucamy ciasto na papier do pieczenia. Zaginamy lekko brzegi pizzy i smarujemy sosem pomidorowym. Następnie sypiemy starty ser*, układamy salami, pomidorki i oliwki. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika, ważne, aby blacha również była nagrzana i pieczmy około 10-15 minut do zarumienienia
Ja
na gotową pizzę pozwoliłam sobie na dodanie roszponki. Do pizzy polecam również
oliwę zamiast ketchupu…. Fe ;)
* ser zawsze powinien być kładziony jako pierwszy
składnik na pizzy, niestety większość ma nawyk dawania sera na samą górę
myśląc, że wówczas będzie się bardziej ciągnął itp. Ale to tak właśnie nie
działa :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz