piątek, 3 kwietnia 2015

Pizza z pomidorkami koktajlowymi

Źródło: kadr z serialu GNW, s.3. odc.5
Aromatyczna pizza na cienkim cieście tym razem na czerwono ;)  Niestety jeszcze nie opanowałam podrzucania ciasta w powietrzu jak mąż Lynette w serialu Gotowe na wszystko ;) ale wszystko przede mną. Ciasto jest bardzo podobne do ciasta z filmu Jedz, módl się, kochaj. Tutaj postawiłam bardziej na eksperyment pod kątem składników, jak zachowają się małe pomidorki i jak będą smakowały. Okazuje się, że świetnie smakuje taka pizza :)
 
Źródło: kadr z serialu GNW, s.3. odc.5

Przepis na pizzę z pomidorkami koktajlowymi:

Temperatura: 200 stopni; Czas pieczenia: 10-15 minut; Porcja: 1 pizza o średnicy około 40cm;

Składniki:

Ciasto:
- 250g mąki
- 125ml wody (temperatura pokojowa)
- Pół łyżki cukru
- Pół łyżki soli
- 2 łyżki oliwy
- 5g świeżych drożdży

Sos:
- Sok zagęszczony z pomidorów włoskich (około 100ml)
- 1 łyżka oliwy
- Przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie

Dodatki:
- 200g pomidorków koktajlowych
- Garść oliwek Kalamata
- Z 15 plasterków salami
- 40 dag sera w kostce mozzarella

Sposób przygotowania:
  
- W szklance rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy kapkę wody (lepiej się rozciera), dolewamy resztę wody i mieszamy. Następnie do miski z mąką dosypujemy sól i wlewamy drożdże. Wyrabiamy ręcznie ciasto i jeżeli ciasto jest zbyt klejące to dodajemy mąkę jeżeli za suche to wodę i w ten sposób to regulujemy. Na koniec dodajmy oliwę i ponownie ugniatamy. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na pół godziny
- Sos wlewamy do miseczki, dodajemy oliwę oraz przyprawy do smaku
- Salami kroję na cienkie plasterki, pomidorki oraz oliwki na pół i surowe kładziemy na pizzę. Ser trzemy na tarce z dużymi oczkami
- Gotowe ciasto rozciągamy, wałkujemy cieniutko na podsypanym mąką blacie
- Przerzucamy ciasto na papier do pieczenia. Zaginamy lekko brzegi pizzy i smarujemy sosem pomidorowym. Następnie sypiemy starty ser*, układamy salami, pomidorki i oliwki. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika, ważne, aby blacha również była nagrzana i pieczmy około 10-15 minut do zarumienienia



Ja na gotową pizzę pozwoliłam sobie na dodanie roszponki. Do pizzy polecam również oliwę zamiast ketchupu…. Fe ;)


* ser zawsze powinien być kładziony jako pierwszy składnik na pizzy, niestety większość ma nawyk dawania sera na samą górę myśląc, że wówczas będzie się bardziej ciągnął itp. Ale to tak właśnie nie działa :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...