niedziela, 28 lipca 2013

Lasagne Garfielda


Źródło: kadr z filmu Garfield
Film Garfield nie był aż tak śmieszny jak serial czy komiks, ale nie był też najgorszy. Na pewno pierwsza jak i druga część przygód Garfielda jest bogata pod kątem kulinarnym ;). Dzisiaj postawiłam na ulubione danie rudawego bohatera.

MOJA OCENA FILMU: 6/10

Film opowiada o leniwym, otyłym i łasuchowatym kocie o imieniu Garfield. Ma sielankowe życie, leży tylko na kanapie, ogląda telewizję, wiecznie podjada a do tego ma kochającego Pana. Pewnego razu Jego właściciel zakochuje się w kobiecie, która jest weterynarzem. Wplątuje się nie chcąc w posiadanie psa, co oczywiście nie podoba się Garfieldowi i robi wszystko, aby pozbyć się niechcianego, nowego pupila Pana. Pewnego dnia pies Odie na serio znika, zostaje porwany. Kocurka kuje sumienie i rusza na ratunek Odiemu.

Przepis na lasagne:

Forma: naczynie żaroodporne; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: 40 minut; Porcja dla 4 osób;

Składniki:

- 0,5 kg mięsa mielonego np. z łopatki
- 1 puszka pomidorów
- 250ml soku zagęszczonego z pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki cukru białego
- Makaron na lasagne
- Kostka sera żółtego (30dag)
- Przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
- Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

- Cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno i podsmażyć na patelni. Dodać mięso mielone i ciągle mieszać. Jak mięso będzie już podsmażone dodać pomidory i sok pomidorowy, doprawić przyprawami, wymieszać i gotować około 20 minut. Jeżeli sos z mięsem wydaje się Wam zbyt wodnisty to nie szkodzi. Nie musi być bardzo gęsty, bo wówczas makaron może nam nie wyjść miękki (układamy go surowy). Musi być trochę płynny, ale wiadomo bez przesady ;)
- Zrobić sos beszamelowy. Naczynie żaroodporne cieniutko wysmarować oliwą. Zetrzeć kostkę sera na talerz. Do naczynia układać po kolei warstwami na przemian (aż skończą nam się wszystkie składniki):  rozlać centymetrową warstwę sosu beszamelowego, warstwa makaronu, warstwa mięsa z sosem, posypać serem żółtym, ponownie sos beszamelowy i tak dalej aż do końca. Na samą górę dać grubszą warstwę sera żółtego
- Wkładamy przykryte naczynie do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut. Następnie zdejmujemy pokrywę i dalej pieczemy 15-20 minut (kontrolujemy aby za bardzo nam się ser nie zarumienił)
- Jeżeli chcecie skontrolować czy makaron się zrobił i jest miękki to polecam wbicie patyczka do dna. Gotowe danie wyjmujemy i odstawiamy na 10 minut (unikniemy przy krojeniu rozwalenia się na części pierwsze naszej lasagne, wyjmując ją powinna być zwarta)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...